Езикът е един от индикаторите на здравето. По неговото състояние

...
Езикът е един от индикаторите на здравето. По неговото състояние
Коментари Харесай

Инсултът се познава по езика: За какво трябва да се следи

Езикът е един от знаците на здравето. По неговото положение може да се диагностират някои заболявания в най-ранни стадии. Промяната на цвета му съвсем постоянно демонстрира, че в организма има някакъв проблем. Бялото вещество, което се появява на езика, е симптом на кандидоза. Гъбичката кандида се среща постоянно, само че при множеството хора се държи „ миролюбиво ”. Развитие на кандидоза могат да предизвикат отслабеният имунитет, хроничните заболявания, хормоналните нарушавания и дефицитът на някои витамини.
Освен налеп инфекцията провокира болежка в гърлото, гадене и загуба на вкус.

Жълтият цвят на езика приказва за прекалено количество бактерии в устата. Ако налепът се събира в средата и „ пълзи ” встрани – това е обикновено. Но в случай че целият език е обзет – допустимо е да става дума за проблеми със стомашно-чревния тракт. Често подобен признак разкрива начален етап на гастрит, когато заболяването още не тревожи пациента. Цветът на езика се трансформира след хранене, сън, поради някои медикаменти или под влияние на тютюнопушене. Ето за какво е най-добре той да се оглежда заран, преди миене на зъбите.
Малиновият език и яркочервеният обрив нормално разкриват скарлатина. Тази болест се съпровожда от температура до 39 градуса, гнойни налепи на сливиците, главоболие и покачване. Нужна е незабавна здравна помощ.

Понякога отклоненията във формата на езика се срещат при безусловно здрави хора по рождение. Но в случай че по-рано нищо сходно не е имало, неотложно повикайте незабавна помощ – това е симптом за инсулт. Поради нарушаването на кръвообращението в мозъка езикът се изкривява и увисва странично. Твърде уголеменият език от време на време може да приказва и за амилоидоза – рядко заболяване заради усложнения на белтъчната обмяна. Езикът става доста огромен и съвсем не може да се побере в устата. Болестта може да навреди на вътрешните органи – бъбреците, червата, черния дроб и сърцето.
И още нещо значимо:
Едва 15% от холестерола, който е в нашата кръв, се дължи на храната, която ядем. Производител на главното количество холестерол е черният ни дроб.

Това изясни един от най-хубавите ендокринолози в България доцент Пламен Попиванов.
Той успокои, че доста малко здрави хора, които имат висок холестерол, действително могат да получат инфаркти или инсулти. В рискови се трансформират тези от пациентите с висок холестерол, които са диабетици, пушачи или пък хора, които злоупотребяват с алкохол.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР