Евтини горива ще може да зареждаме от държавни бензиностанции. Заявка

...
Евтини горива ще може да зареждаме от държавни бензиностанции. Заявка
Коментари Харесай

Като отворят държавните бензиностанции, ще можем да...

Евтини горива ще може да зареждаме от държавни бензиностанции. Заявка за това дават от Министерството на финансите като оповестиха, че ще бъдат отворени държавни бензиностанции в обитаемоте места и на главните пътни артерии на територията на цялата страна.

“Министерството на финансите предлага основаването на “Държавна петролна компания” за гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива и за реализиране на оптимално ниска цена за потребителите”. Това гласи формалното известие, изпратено до медиите от екипа на министъра на финансите Владислав Горанов, написа "Труд ".

“С оглед възстановяване на конкуренцията на пазара и обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса компанията ще построи в идната една година бензиностанции на територията на цялата страна. Бензиностанциите на държавната компания ще обезпечават опция за зареждане и на електромобили”, гласи формалното известие.

“Няма неприятно от по-голяма конкуренция на пазара, стига разпоредбите да са идентични за всички, а не страната да толерира своята компания”, разясниха за “Труд” от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). “Ако държавната компания се държи пазарно няма проблем за нас”, допълниха от асоциацията. “Това което се питаме също е, за какво страната се насочи към горивата, а не към хляба например” показват още от БПГА.

“Държавна петролна компания” ще бъде към министъра на стопанската система, като ще извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване на петролни енергийни артикули.

С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара, лицензираните складодържатели няма да могат да отхвърлят съхранението на горива на други инвеститори, планува проектът на министър Горанов. Идеята е “Държавна петролна компания” да разполага и със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори. По принцип това би трябвало да облекчи вноса на горива от дребни компании. Но и до момента към 40% от продаваните в страната горива са от импорт.

С поевтиняването на петрола на интернационалните пазара поради свитото ползване на горива, сега в страната може да заредите бензин и дизел на цена под 1,40 лева за литър. Такива цени има на бензиностанции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Сливен, Ботевград, на автомагистрала “Хемус” и в редица други градове. Средната цена на бензина е 1,73 лева, а на дизела 1,79 лева за литър.

От една страна това става с помощта на това, че дребните бензиностанции имат по-малко разноски за логистика и в тях работят по-малко хора. На обектите на огромните вериги работят повече хора на няколко смени, тъй че да предложат по-добро обслужване. А по време на изключителното състояние нямаше уволнени хора от фирмите, членове на БПГА, макар пониженото ползване на горива с към 50%.

Малките търговци имат и още едно преимущество при рухване на цените на петрола. Те внасят по една цистерна и незабавно откакто продадат горивата може да още веднъж да внесат на по-ниска цена. Но пък постоянно на дребните бензиностанции горива няма, видя кореспондент на “Труд”. Големите играчи на пазара оперират с по-големи количества и при поевтиняване на петрола първо би трябвало да продадат купените на по-висока цена горива.

“Поздравяваме финансовия министър Горанов и цялото държавно управление за това, че послушаха ВОЛЯ и че пристъпват към реализирането на нашата концепция – основаването на държавна верига бензиностанции”, разяснява водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки. “Затова ще упорствам планът да се управлява от ВОЛЯ”, добавя Марешки.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също показаха кардиналната си поддръжка за плана на министър Горанов. “Ние намираме, че основаването на такава конструкция безспорно ще усъвършенства конкуренцията на пазара и ще способства за обезпечаване на оптимално ниски цени за жителите и бизнеса”, гласи позицията на КРИБ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР