Евтин материал, с изобилие в природата, естествено влакно, използвано за

...
Евтин материал, с изобилие в природата, естествено влакно, използвано за
Коментари Харесай

Строителните материали, които могат да изчезнат в бъдеще

Евтин материал, с обилие в природата, естествено влакно, употребявано за произвеждане на редица неща - какво повече да може да желае един строителен бизнесмен? Говорим за азбест. Десетки страни по света към този момент са забранили потреблението му в гражданското строителство. Свойствата му включват огромна еластичност и висока химическа, термична и електрическа резистентност, което го прави видимо съвършен. Съществуват обаче научни доказателства, които свързват азбеста с причиняване на няколко типа рак, както и с азбестоза, която понижава дихателния потенциал. Случаят с азбеста демонстрира по какъв начин някои строителни материали могат - ненадейно или не - да се трансфорат в отдалечен спомен в строителството.

Освен казуса с въздействието върху здравето, бъдещето потребление на материали, които изискват висока консумация на сила за изработката си или са направени от редки първични материали, сега е под въпрос - специалистите приканват да се понижи използването им или да се създадат индустриалните им способи " по-екологични "

Но кои материали могат да изчезнат от строителството и какви са рисковете, свързани с тях?

Освен гореспоменатия и скандално прочут азбест, има някои други материали, които могат да причинят отравяния и болести и за които някои страни към този момент са основали по-строги законодателства във връзка с използването им.

Поради опасности за здравето:

Боя на основата на олово: Оловото е детайл, прибавен към боята, под формата на пигмент, с цел да форсира нейното изсъхване, да усили нейната устойчивост и резистентност на влага и разяждане. Въпреки че е позволен в избрани страни, той може да аргументи тежки увреждания на нервната система и бъбреците, както и закъснение в развиването на децата.

Формалдехид: прозрачен газ със мощна, присъща миризма и мощно запалителен, Той участва в смоли в MDF и плочи от дървесни частици. Използва се освен в строителната промишленост. Формалдехидът може да аргументи раздразнение на кожата, очите, носа и гърлото. Може да провокира и някои по-опасни положения, като по-сериозното излагане може да докара заблявания.

PVC: Широко употребен във водопроводни тръби, той може да отделя мощно токсични химикали при изгаряне.
 Снимка 605877
 

Традиционни изолационни материали: фибростъкло и минерална вата могат да съставляват крият някои опасности за здравето, като раздразнение на кожата и дихателната система и даже замърсяване на въздуха в затворени пространства с формалдехид. Освен това има изследвания, свързващи вдишването на фибростъкло с нараснал риск от рак на белия дроб.
 Снимка 590772
 

Поради опасности за околната среда

Лепила и уплътнители на химическа основа: могат също по този начин да имат доста влияние върху околната среда, като да вземем за пример да бъдат замърсители на въздуха и водата по време на техния индустриален развой. Те нормално са основани на нефт и това също може да способства за изчерпването на естествените запаси и утежняването на положението на околната среда.

Асфалтови керемиди: И този строителен материал е въз основата на нефт - невъзобновяем запас. Те се употребяват най-много в избрани райони заради ниската си цена и добра успеваемост. Въпреки това, носят няколко негативни въздействия върху околната среда, като към този момент упоменатите нагоре.

FRP или пластмаси, подсилени с фибростъкло: Това е здрав материал, който отблъсква нечистотия и петна, което го прави идеална повърхнина. Използван в покривни керемиди, декоративни панели, топло- и електрически изолационни системи, производството на тези материали включва потреблението на доста химикали, които отделят доста токсични изпарения и прахуляк. Нужна е и доста сила за произвеждане и не са биоразградими.

Нерециклируеми метали: Има някои метали, които могат да бъдат сложни за преработване, като стомана, съдържаща високи равнища на детайли като хром, никел и молибден. Важно да се обърне внимание на вярното предопределение на стоманата за преработване, както и да се заобикаля потреблението на детайли, които могат да създадат процеса по-труден и безценен.

Бетон: Производството му оказва влияние върху околната среда (енергийни разноски, излъчвания, висока консумация на вода и първични материали и т.н.). Човечеството остава мощно подвластно от този строителен материал. Въпреки че е съвсем невероятно да мислим за свят без бетон, доста евентуално е в бъдеше да се наложи да се измисли способ, с цел да създадем производството на бетон по-устойчиво. Това може да се отнася до по-голямата устойчивост на материала, или смяна на някои от съставените елементи му за понижаване на екологичния отпечатък от производството.
 Снимка 367318
 

Известно е, че строителната промишленост има доста мощно влияние върху околната среда и здравето на хората, само че архитектите могат да изиграят решаваща роля в търсенето на по-отговорни за околната среда и по-безопасни материали, с цел да се тръгне към позитивна посока. Освен това обществото би трябвало да се образова за заплахите от някои строителни материали за рисковете за околната среда и нашето здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР