Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне по този

...
Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне по този
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма забавяне

Еврозоната ще се случи в бъдещето, няма закъснение по този въпрос. Все отново е значимо да се разбере, че хората би трябвало да са осведомени – да схванат, че има изгоди, негативи и опасности от участието ни в Еврозоната. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по bTV вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

,,По тематиката със задлъжняването не би трябвало да се гледа насериозно. Всякакви въпроси като задължняването и държавния дълг остават в областта на националната политика, по тази тематика се спекулира. Пак ще кажа, че дълговият риск не е обвързван с Еврозоната, а с националните политики'', посочи той и добави, че в последната година Еврозоната е станала много по-силна, тъй като са се приели ограничения и принадлежности, които да подкрепят по-слабите страни.

Всички механически стъпки ще бъдат осъществени, след което постоянен кабинет би трябвало да реши точния миг по кое време да се присъединим към Еврозоната – по време на рецесия или във време на мощна стопанска система. Има една разбираема угриженост измежду хората дали цените няма да се повишат доста стремително, тъй че би трябвало да има последователност в обществото, разяснява още вицепремиерът.

По отношение на инфлацията Атанас Пеканов уточни, че тя е била предстояща.

,,Високите равнища на инфлацията бяха предстоящи, защото вървят дружно с икономическото възобновяване. За България инфлацията е 2,5% за август, до момента в който за Европейски Съюз е 4%. Поради това би трябвало да се пазят най-уязвимите жители, тъй като те най-вече понасят тази тежест, по тази причина бе нужна и актуализацията на бюджета'', изясни вицепремиерът по европейските средства.

По думите му най-притеснителна е обстановката в областта на енергетиката, заради което ще се чакат и ограничения от отрасловото ведомство.

На въпрос по кое време България ще внесе прословутия План за възобновяване и резистентност за разглеждане в Европейската комисия Пеканов отговори, че това зависи от договарянията със самата Комисия.

Чухме доста внезапен звук от европейските институции, които желаят страната ни да се наеме с ясни дати за декарбонизацията на стопанската система ни. В рамките на Зелената договорка се изискват съответни решения и тук не престават диалозите, тъй като дълги години не е правено нищо по този въпрос. Опитваме се да го решим и водим диалози с безусловно всички заинтригувани страни, уточни той.

Вицепремиерът предизвести, че в случай че в този момент пратим Плана за възобновяване в Европейска комисия, оттова най-вероятно ще ни го върнат, точно тъй като като страна не сме изпълнили най-основната цел, каквато е декарбонизацията на стопанската система.

,,Не единствено че няма консенсус, само че няма и направена визия'', разкри Пеканов и акцентира, че няма по какъв начин сходна визия, която се създава за години, да бъде направена за няколко седмици.

Политическата обстановка е доста неприятна, само че би трябвало да се опитаме да успеем, не можем да замразим процеса. Търсим всевъзможни благоприятни условия, сподели той.

Вицепремиерът предизвести, че в случай че в този момент пратим Плана за възобновяване в Европейска комисия, оттова най-вероятно ще ни го върнат, точно тъй като като страна не сме изпълнили най-основната цел, каквато е декарбонизацията на стопанската система.

Вицепремиерът въпреки всичко разгласи, че има добра вест и тя е, че България не е застрашена да загуби парите от Плана.

Парите не са застрашени по никакъв метод. Но би трябвало да побързаме, тъй като бизнесът се нуждае от тези пари, които не са планувани единствено за енергетиката, само че и за стопанската система, опазването на здравето, образованието, разясни на финала Атанас Пеканов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР