Еврозоната едва ли ще претърпи нов бум на потреблението, тъй

...
Еврозоната едва ли ще претърпи нов бум на потреблението, тъй
Коментари Харесай

Защо ЕЦБ не очаква бум на потреблението в еврозоната?

Еврозоната надали ще претърпи нов взрив на потреблението, защото спестяванията, насъбрани по време на пандемията от COVID-19, се държат значително от най-богатите семейства. Това означиха специалисти в обява в блог на Европейската централна банка в четвъртък, написа Reuters.

Тези констатациите може да засилят мнението на европейския паричен регулатор, че инфлацията в този момент е настроена да продължи с лек спад към 2%. И да укрепят причините за задържане на лихвените проценти, откакто невиждана поредност от покачвания ги докара до рекордно високи равнища.

ЕЦБ е открила, че 20% от семействата с най-голям приход са държали 49,3% от направените заради рестриктивните мерки по време на пандемията спомагателни спестявания, през 2020-22 година, следвани от идващия квинтил с 19,8 на 100 от тези икономисани пари.

Тъй като е по-малко евентуално по-богатите хора да похарчат всяко в допълнение спестено евро, това значи, че тези спестявания е малко евентуално да бъдат употребявани скоро.

Авторите на разбора откриха, че част от тези спестявания са били вложени във финансови активи, като акции и облигации, или в парцели, което ги прави по-трудни за ликвиден достъп и ориентирани за непосредствено ползване.

" Онези, които се надяват, че парите, заделени по време на пандемията, ще поддържат скоро скока на потреблението, евентуално ще бъдат разочаровани ", пишат създателите Николо Батистини и Йоханес Гарейс.

" Това е доста подходящо изказване при оценка на това какво движи инфлацията и по какъв начин паричната политика би трябвало да реагира ", считат още специалистите

Миналата седмица ЕЦБ остави главните лихвени проценти непроменени и вложителите чакат да стартира да ги понижава напролет, защото инфлацията спада и стопанската система стагнира или даже се свива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР