Еврото може да бъде въведено в България от 1 януари

...
Еврото може да бъде въведено в България от 1 януари
Коментари Харесай

Еврото можело да замени лева от 1 януари 2023 г.

Еврото може да бъде въведено в България от 1 януари 2023 година Това предвижда министърът на финансите Владислав Горанов в изявление за Дарик радио.

Той за следващ път съобщи, че приемането на страната в предверието на еврозоната така наречен валутно-курсов механизъм II (ERM II) през април 2020 година Престояването в чакалнята, съгласно финансовия министър, няма да е повече от минималния период от 2 години, а повода е валутният ръб, който работи в страната. Така действително еврото можело да се употребява като публична валута в България от 1 януари 2023 година

Срокът за влизане в чакалнята на еврозоната се отсрочва от държавното управление към този момент няколко пъти. Първоначално Горанов твърдеше, че това ще стане в средата на 2019 година, по-късно в края на 2019 година, а в този момент показва като краен период краят на април 2020 година

" Всичко се движи съгласно предварителните съвещания ", разяснява макар отлагането на поставените от него периоди финансовият министър. Той изясни, че повода за забавянето е, че " подценихме нуждата на две от българските банки да засилят финансовите си буфери ". Става въпрос за Инвестбанк и Първа капиталова банка, които се оказаха с финансов дефицит, открит при инспекция на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя беше едно от условията за присъединение към чакалнята за еврозоната, което би трябвало да стане дружно с влизането в банковия съюз.

" Отне малко време те (банките – бел. ред) да разработят подобаващите проекти, които да бъдат утвърдени от ЕЦБ и Българска народна банка. Сега текат периодите за осъществяването на тези проекти. Изпълнението им върви по проект ", разяснява Горанов в събота.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР