Евросъюзът ще отмени строгите си правила относно публичния дефицит, за

...
Евросъюзът ще отмени строгите си правила относно публичния дефицит, за
Коментари Харесай

Заради коронавируса: ЕС отменя строгите бюджетни правила

Евросъюзът ще анулира строгите си правила по отношение на обществения недостиг, с цел да разреши на държавните управления да отворят крановете за пари при изправянето им против пандемията от ковид, оповестиха от Европейската комисия. По този метод се разрешава на страните влагат разноски в стопанската система съгласно потребностите си, посочи Урсула фон дер Лайен.
Временната мярка дейно стопира строгия надзор от страна на Брюксел върху националните разноски и ще бъде добре пристигнала в Италия, където короновирусът аргументи гибелта на над 3 400 души, а над 41 000 са инфектирани. Правителството в страната към този момент разгласи разход в размер на 25 милиарда евро.
Очаква се клаузата да бъде публично утвърдена идната седмица. Според законодателството на Европейски Съюз, сходна стъпка е позволена единствено в случаите на „ извънредно събитие отвън контрола “ на държава-членка, написа БГНЕС. След като бъде призната, мярката ще бъде най-голямата до момента групова стъпка от държавните управления, само че към момента надалеч от напъните на Европейската централна банка, която разгласи 750 милиарда евро паричен тласък за помощ на пазарите и позволи на банките да провиснал спомагателни заеми за 1,8 трилиона евро. и Агенция Франс Прес
Клаузата за избавление бе основана през 2011 година в разгара на дълговата рецесия, когато разпоредбите за дълга и недостига бяха затегнати в опит да се резервира блокът на общата валута от по-нататъшни разтърсвания. Известни като пакт за непоклатимост и напредък, разпоредбите теоретично лимитират недостига на една страна до 3% от годишната продукция и дълга до 60% - число, което Италия прекрачва над два пъти през последните години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР