Европредседателството не е само фанфари, а много работа. Това заяви

...
Европредседателството не е само фанфари, а много работа. Това заяви
Коментари Харесай

Захариева: Турция е важен партньор в борбата с тероризма и опазване границите на ЕС

Европредседателството не е единствено фанфари, а доста работа. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева и уточни като предизвикателство измененията в Дъблинския правилник и старта на диалозите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.

Видяхме какво стана на договарянията при предходната финансова рамка. Почти с година се забавиха плановете. Тук е много комплициран интервалът - от една страна, по-малко бюджет след решението на Англия да напусне, а въпреки това, нови политики, които желаеме да финансираме и всичките поддържаме като опазването на външната граница, фонда за сигурността, новият фонд за защита, това е извънредно огромен триумф, доста мощна интеграционна политика на Европейски Съюз единствено за година, т.е. тук демонстрира, че когато в действителност сме обединени дружно можем да реализираме бързо единодушие в полза на жителите на Европейски Съюз. Така че ще бъдат комплицирани и значими диалози, те ще стартират по време на нашето европредседателство, никога няма да приключат. Много е значимо по какъв начин се стартира, тъй че в действителност предизвикването е огромно, уточни първият ни посланик.

Захариева предвижда, че без значение от това, че не е планувана среща за връзките Европейски съюз - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои. По думите на Захариева разговорът с южните ни съседи би трябвало да е почтен, не през медиите и да се концентрира върху положителните връзки.

Стана ясно още, че срещата на българския вицепремиер и министър на вътрешните работи Екатерина Захариева с турския ѝ сътрудник е била доста потребна от позиция на двустранните връзки. И двете страни са били на мнение, че би трябвало да се концентрират върху позитивните неща, това, което може да се надгради.

Няма по какъв начин да се случва битката с тероризъм, защитата на външните граници на Европейски Съюз, без Турция - съдружник в НАТО, без това Турция да бъде непосредствен сътрудник на Европейски Съюз, посочи Захариева.

Тя посочи като мотив в тази посока и събитието, Турция е един от най-важните външно-икономически сътрудници на България и на Европейски Съюз.

За към 5-6 години с към 50% е повишен стокообменът сред двете страни с положително салдо за България. Винаги има и още повече опция, т.е. опция на българските производители на да имат добър достъп до големия турски пазар. Обсъждахме и през Турция да минават източници на диверсификация на доставки на газ в България, транспортните коридори. Имаме доста тематики, по които да работим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР