Европейците очакват от Европейския съюз да ги защитава. Днес предлагаме

...
Европейците очакват от Европейския съюз да ги защитава. Днес предлагаме
Коментари Харесай

По-строг надзор в борбата с изпирането на пари в ЕС


" Европейците чакат от Европейския съюз да ги пази. Днес предлагаме ограничения, които ще ни обезпечат опция да се борим с изпирането на пари по-ефективно в презграничен проект. “ Това съобщи в речта си през днешния ден ръководителят на Европейски Съюз Жан-Клод Юнкер.

Днес Европейската комисия предлага по-нататъшно усилване на надзора върху финансовите институции в Европейски Съюз за по-успешна битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Независимо от въведените от Европейски Съюз строги правила за битка с изпирането на пари, скорошни случаи на изпиране на пари в банки в Европейски Съюз дадоха мотив за паники и подсказаха, че тези правила не
постоянно се наблюдават и ползват дейно на цялата територия на Европейски Съюз. Това освен съставлява опасност за честността и репутацията на европейския финансов бранш като цяло, само че може също по този начин да има последствия за финансовата непоклатимост на обособени банки.

Поради това, като част от по-общите старания за довеждане докрай на построяването на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, Европейската комисия през днешния ден предлага да бъде променен Регламентът за основаване на Европейски банков орган (ЕБО) за да се ускори ролята на Европейския банков орган в надзора върху финансовия бранш за битка с изпирането на пари. Това е част от общата тактика за подсилване на нормативната уредба на Европейски Съюз за пруденциален контрол върху финансовите институции и контрол върху финансовите институции за битка с изпирането на пари, която Комисията излага в свое известие.

Тези ограничения ще допринесат за поощряване на честността на финансовата система на Европейски Съюз, за обезпечаване на финансова непоклатимост и за отбрана от финансови закононарушения.

Засилване на ролята на Европейския банков орган

Европейска комисия предлага пълномощията за битка с изпирането на пари във връзка с финансовия бранш да бъдат съсредоточени в границите на Европейския банков орган и неговите компетенции да бъдат подсилени, за да се подсигурява осъществяването на ефикасен и пореден контрол от страна на всички съответни органи във връзка с риска от изпиране на пари, както и съдействието и обменът на информация сред съответните способени органи.

Измененият правилник:

- ще подсигурява че нарушаванията на разпоредбите за битка с изпирането на пари се проверяват поредно: ЕБО ще може да изисква от националните надзорни органи за битка с изпирането на пари да проверяват хипотетични тежки нарушавания и вероятно да подхващат целенасочени дейности, като да вземем за пример санкции;

- ще планува, че националните надзорни органи за битка с изпирането на пари се преценяват с разпоредбите на Европейски Съюз в тази област и си сътрудничат по подобаващ метод с органите за пруденциален контрол. Съществуващите пълномощия на ЕБО ще бъдат подсилени, тъй че в краен случай, когато националните органи не подхващат дейности, ЕБО да може да приема решения, чиито непосредствени получатели са обособени оператори от финансовия сектор;

- ще усъвършенства качеството на надзора посредством общи стандарти, периодически прегледи на националните надзорни органи и оценки на риска;

- ще направи допустимо събирането на информация по отношение на рисковете и трендовете по отношение на битката с изпирането на пари и ще насърчи обмена на такава информация сред националните надзорни органи (т.нар. центрове за данни);

- ще улесни съдействието с страни отвън Европейски Съюз по презгранични случаи ;

- ще сътвори нов непрекъснат комитет, който сплотява националните надзорни органи за битка с изпирането на пари.

Пълноценно потребление на съществуващите принадлежности за контрол

Освен това Европейска комисия показва тактика за възстановяване на обмена на информация и съдействието сред органите за пруденциален контрол и органите за битка с изпирането на пари. Тя приканва европейските надзорни органи, и по-специално ЕБО, да одобряват насоки, които подкрепят органите за пруденциален контрол да включват аспектите на битката с изпирането на пари в другите си принадлежности и да обезпечат доближаване на надзора.

Комисията също по този начин приканва Европейската централна банка най-късно до 10 януари 2019 година да подписа с надзорните органи за битка с изпирането на пари многостранен меморандум за съгласие по обмена на информация, както се изисква и от Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари.

Внесеното през днешния ден предложение за подсилване на ролята на Европейския банков орган ще бъде подложено на разискване в Европейския парламент и в Съвета. Тези целенасочени промени ще бъдат включени в настоящите разисквания на предлагането на Комисията за обзор на регламентите по отношение на европейските надзорни органи (ЕНО), признато от Комисията през септември 2017 година за подсилване на потенциала на ЕНО за гарантиране на координиран и ефикасен финансов контрол.

Европейска комисия приканва Европейския парламент и Съвета допустимо най-бързо да реализират съглашение по тези оферти.

Борбата против изпирането на пари и финансирането на тероризма е приоритет на Комисията „ Юнкер “ и е неразделна част от програмата за понижаване на рисковете в границите на банковия съюз и съюза на финансовите пазари. Приемането на Четвъртата (в мощ от юни 2017 г.) и Петата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари (в мощ от 9 юли 2018 година, идно транспониране до януари 2020 г.) доста укрепи нормативната уредба на Европейски Съюз. С тези наставления в нея бяха включени правила за съдействие сред надзорните органи за битка с изпирането на пари и органите за пруденциален контрол. Комисията следи от близко за вярното осъществяване на Четвъртата инструкция по отношение на битката с изпирането на пари, в това число посредством разкриване на процедури при нарушаване, когато това е належащо.

Въпреки това подсилване на законодателната уредба, някои неотдавнашни случаи на изпиране на пари в европейски банки провокираха угриженост по отношение на взаимоотношението сред пруденциалните условия и разпоредбите за битка с изпирането на пари, които се ползват във връзка с финансовите институции.

Тези опасения бяха доказани от Съвета, от министрите на финансите, а неотдавна и от ръководителя на Еврогрупата Марио Сентену, в неговото писмо от 25 юни 2018 година до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Във френско-германската декларация и пътна карта от Мезеберг, издадени на 19 юни 2018 година, също се натъртва на този въпрос.

През май 2018 година година Европейската комисия сътвори работна група, сплотяваща европейските надзорни органи, Европейската централна банка и ръководителя на Комитета за битка с изпирането на пари, в границите на която да бъдат премислени вероятни дейности за обезпечаване на безпроблемно съдействие сред надзорните органи за битка с изпирането на пари и органите за пруденциален контрол в Европейския съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР