Европейският вицешампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, който спечели сребро на

...
Европейският вицешампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, който спечели сребро на
Коментари Харесай

Беломъжев: Тази година Олимпиадата не беше приоритет за мен

Европейският вицешампион по ски-ориентиране Станимир Беломъжев, който завоюва сребро на дългата отдалеченост от шампионата на Стария континент в Чепеларе, съобщи, че се е дал прошка с фантазията за присъединяване на Олимпиада още преди Игрите в Пьончан.

"За жал Олимпиадата тази година за мен не беше приоритет. Имахме европейско състезание, а през март следва и международно състезание. За мен приоритет тази година бяха стартовете по ски-ориентиране ", разяснява 33-годишният Беломъжев.

"Ако бяхме взели решение да гоним квота в ски-бягането, щях да вляза доста рано във форма, а в случай че бяхме стигнали до присъединяване на Игрите в Пекин, щях да изгубя един дълъг интервал, в който да съм в Китай. Преценихме, че подобен конгрес за нас би бил отрицателен от позиция на физическата ми форма преди международното състезание. Затова не скърбя. Може би се разделих с фантазията за присъединяване на Игрите още преди предходната Зимна олимпиада в Пьончан ", изясни Станимир Беломъжев.

Той добави, че не е бил канен да премине на олимпийска подготовка в ски-бягането.

"Не е имало диалози с федерацията по ски и не считам, че би било редно, тъй като за нас Игрите в този момент не са били приоритет ", съобщи Беломъжев и разяснява, че поради неравностойните условия за подготовка в ски-бягането присъединяване, на който и да е българин в този спорт на Олимпиада е чест, само че не и подплатено с високи резултати.

Станимир Беломъжев обаче пожела триумф на представителя на България на Игрите в Пекин в ски-бягането - Симеон Деянов, чието тръгване за Китай се забави поради ковид.

"Пожелавам му да даде два негативни теста и да отиде на Игрите, тъй като в тази квота е вложен доста сложен. Скандално е ние да имаме 20-25 километра писти за ски-бягане, а в Лилехамер да вземем за пример да са над 500 километра. Но това са ни опциите, това е България. Трудно е в днешно време в България да се развиват зимни спортове ", разяснява още именитият ни играч по ски-ориентиране.

Треньорът и татко на Станимир - Иван Беломъжев добави, че преди време в действителност е имало питане от представители на направление ски-бягане дали не биха желали Станимир Беломъжев да се готви в ски-бягането.

"Но методът, по който беше препоръчано, не беше сериозен. Отдавна можеше да се намерения по въпроса ", добави Иван Беломъжев, изтъквайки че подготовката за присъединяване на олимпийски игри не стартира в сезона преди огромния конгрес, а години по-рано.

Той разкри, че бюджетът за подготовката и участията на Станимир Беломъжев на година е в границите на най-малко 60-70 хиляди лв..

"От къде идва тази огромна разлика във финансирането на олимпийските и неолимпийските спортове? Авторитетът, който градим на страната би трябвало да има по-голяма поддръжка ", сподели Иван Беломъжев.

Генералният секретар на Българската федерация по насочване Красимир Данаилов разяснява, че по негово мнение новата стратегия за финансиране на спортните централи е по-добра.

"Бюджетът ни за 2021-а беше към 350 хиляди лв., от които 190 хиляди от Министерството. Очакваме нарастване на средствата. Правим всичко допустимо, с цел да осигурим на Станимир Беломъжев от малко малко естествена подготовка. Предложението ни за тази година е в границите на 500 хиляди лв. и се надяваме в действителност да ни бъдат отпуснати малко повече от тези 190 хиляди, които получаваме в последните години ", разяснява Данаилов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР