Европейският вътрешен комисар заговори за нов срок за присъединяване -

...
Европейският вътрешен комисар заговори за нов срок за присъединяване -
Коментари Харесай

Еврокомисията: новият срок за България и Румъния в Шенген е 2023 г.

Европейският вътрешен комисар заприказва за нов период за присъединение - през 2023г. Евродепутатите приканват комисията да заведе дело в съда на Европейски Съюз против блокирането на България и Румъния Дори и до подобен иск да бъде входиран от комисията, надали ще промени обстановката
България и Румъния изгубиха мача за Шенген, само че към момента не са отпаднали. С тази терминология със международното състезание можем да съпоставим продължаващия спор по тематиката в Европейския парламент (въпреки че тези дни Катар е дума, която провокира конвулсии в Брюксел).

На изключителна сесия на Народното събрание във вторник вечер по тематиката " Шенген " еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон още веднъж пледира за присъединението на Румъния и България към придвижването без паспорти в Европейски Съюз. Гласуването този декември беше. Според Йохансон, новият период, който комисията си слага за влизането на двете страни в зоната, е 2023 г .

" Всички загубихме в задънената улица предходната седмица.(...) Ако сме разграничени, ние сме слаби. Като Съюз би трябвало да приветстваме Румъния и България в Шенген, както обещахме, както заслужават, както е вярно. Ако ли не, значи сме в ръцете на Русия, давайки път на разделяне и раздори. Всички ние ще спечелим от влизането им посредством по-голяма сигурност и разцвет и би трябвало да покажем на света, че времето изисква Европа на взаимност ", сподели Йохансон.
Реклама
Инициативата за дебата в Екологичен потенциал беше на български и румънски евродепутати. Те пък приканват комисията да заведе дело в съда на Европейски Съюз против блокирането на двете страни за Шенгенското пространство.

Според адвокати, до които " Капитал " се допинта обаче, даже и подобен иск да бъде входиран от комисията в Съда на Европейски Съюз, резултатите от него надали ще трансформират обстановката. Аргументите за обжалване " България няма потребност от разтуха, България има потребност от съответни дейности, сподели евродепутатът Елена Йончева. Ще се обърнете ли към Съда в Люксембург поради нарушаването на правилото на лоялното съдействие? ", попита тя Йохансон.

Йончева напомни, че Австрия и Нидерландия блокираха решението на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи за приемането на Румъния и България в Шенген. " Те демонстрираха откровена корист с права, погазвайки освен Шенгенското законодателство, само че и базови правила на Договорите. Като страж на Договорите Европейската комисия има обвързване да реагира ", сподели тя.

" Тази тематика не може да бъде затворена след гласуването в Съвета на министрите по вътрешни работи, незаслужено по отношение на Румъния и България. (...) Затова чакам държавните ръководители да се срещнат на Европейския съвет да намерят решение. Случилото се единствено налива вода в мелницата на екстремистите ", сподели и румънският евродепутат Дачиан Чолош, член на групата RENEW.
Реклама
Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) също дефинира държанието на Хага и Виена като " неприлично " и настоя за ново решение " по най-бързия метод ". Ковачев предизвести, че не може да има и делене на България и Румъния.

На 6 декември, два дни преди гласуването за Шенген, българските евродепутати, подкрепени от над 50 техни сътрудници, изпратиха няколко въпроса до Европейската комисия, на които към момента нямат отговор. Единият от тях е обвързван точно с вероятно нарушаване на правилото на лоялното съдействие, записан в чл.4 от Договора за действието на Европейски Съюз. Без необикновен резултат Това искане не звучи задоволително безапелационно за юристите с които " Капитал " беседва. " Всички правнообвързващи актове на Съвета могат да бъдат оспорени пред Съда на Европейски Съюз, според член 263 от Договор за функционирането на Европейския съюз. Това обаче е надзор за правомерност, а не по целенасоченост ", разяснява пред " Капитал " преподавателят по право на Европейски Съюз Станислав Костов.

" Реално решение липсва (такова има единствено за Хърватия, което към този момент е оповестено в държавен вестник), което да бъде тествано за правомерност. ", разяснява източник на медията ни, някогашен чиновник в Съда на Европейски Съюз в Люксембург. По-реалистичната опция е да се задейства член 265 (предишен член 232 от ДЕО), добавя специалистът. Той гласи " ако в нарушаване на Договорите Европейският парламент, Европейският съвет, Съветът, Комисията или Европейската централна банка бездействат, държавите-членки и другите институции на Съюза могат да сезират Съда на Европейския съюз за определяне на това нарушаване. "

Но даже в хипотезата, че Съветът е бездействал за присъединението на двете страни в Шенгенското пространство, въпреки да са покрили всички критерии, единственото което би могъл да направи Съда е да върне гласуването в двумесечен период. Отново обаче всяка страна членка ще има своето право на несъгласие. Нов период за влизане в Шенген - вероятно през 2023г. Комисарят по вътрешните работи по този начин или другояче не се ангажира за съответни дейности в Съда на Европейски Съюз. Вместо да отговори на настояването, Йохансон още веднъж акцентира, че двете страни имат " законни упования да се причислят към Шенген. Това са разпоредбите. И Шенген също е подготвен ". Шведският комисар даде обещание, че разширението на зоната остава главен неин приоритет и е решена да го реализира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР