Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) възобнови работата на Големия

...
Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) възобнови работата на Големия
Коментари Харесай

ЦЕРН възобнови работата на Големия адронен колайдер

Европейският център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) възобнови работата на Големия адронен колайдер - най-големия ускорител на частици в света, след три години, през които беше осъвременен, заяви Агенция Франс Прес.

" Два лъча протони минаха в противоположна посока в пръстена от 27 км ", разгласи ЦЕРН.

Гигантският пръстен на 100 м подземен на френско-швейцарската граница беше спрян от декември 2018 година за поддръжка и рационализация - втората най-дълга пауза в историята му. Експериментите в него, които започнаха през 2008 година, доведоха до откриването на Хигс бозона - ключ към фундаменталната конструкция на материята.

Възобновяването на работата на Големия адронен колейдер ще бъде последователно - към този момент в сноповете циркулират дребен брой протони с мощ 450 гигаелектронволта (GeV). Постига се относително ниска скорост на конфликт, която ще се усилва последователно до рекордните 13,6 тераелектронволта (13,6 TeV). Това ще разреши на четирите съществени детектора на колайдера (ALICE, ATLAS, CMS и LHCb) да регистрират доста по-голям размер данни.

" Сблъсъците с огромна мощ и сила ще са след няколко месеца ", споделя Родри Джоунс, шеф в ЦЕРН.

Принципът на колайдера е частиците да се сблъскват с колосални скорости, с цел да се генерират безпределно дребни фундаментални частици.

Физиците от ЦЕРН ще могат да " изследват Хигс бозона в огромни детайлности " и да ревизират в допълнение Стандартния модел на физиката на частиците, който беше разтърсен от няколко опита.

Новият стадий на проучване е ориентиран основно към нова физика оттатък този модел. В последна сметка това може да докара до откриването на нови частици, като да вземем за пример суперсиметрични частици, предсказани от теорията, само че в никакъв случай недоказани. Те биха могли да са в основата на тъмната материя - огромната мистерия на Вселената.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР