Европейският шампион на скок дължина в зала от Белград 2017

...
Европейският шампион на скок дължина в зала от Белград 2017
Коментари Харесай

Спряха състезателните права на лекоатлет заради подозрения в манипулация на резултати

Европейският първенец на скок дължина в зала от Белград 2017 Измир Смайлай е с краткотрайно спрени спортни права от Дисциплинарната комисия на Световната атлетика поради съмнение в машинация, оповестява АП.

Смайлай, президентът на Албанската лекоатлетическа федерация и персонален треньор на състезателя - Геги Рули, и генералният секретар на централата Николин Дионизи са упрекнати във манипулиране на данните, свръзани с резултата на скачача от шампионат в Тирана през май 2021 година.

Подадената информация, е че Смайлай печели първото място на конкуренцията " Дита Е Керцимеве " с народен връх от 8.16 метра, а въз основата на това достижение в следствие той получава правото да взе участие на Олимпиадата в Токио два месеца по-късно. В уеб страницата на международната атлетика се показва, че резултатът не е приет за формален, защото няма данни дали вятърът е бил в границите на допустимите 2 м/сек, с цел да бъде зачетен.

Смайлай приключи 17-и на Игрите в японската столица със 7.86 метра в квалификациите, като остава единствено на 10 сантиметра от класиране на край.

Тримата са осъдени до изясняване на случая.

От Световната атлетика през септември оповестиха, че проверяват общо седем страни за сходни нарушавания, като другите шест са Турция, Узбекистан, Молдова, Грузия и Киргизстан.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР