Европейският съюз заведе съдебно дело срещу шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca,

...
Европейският съюз заведе съдебно дело срещу шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca,
Коментари Харесай

ЕС заведе дело срещу AstraZeneca за неспазване на договора за ваксините

Европейският съюз заведе правосъдно дело против шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, базирайки се на неспазването на контракта за доставка на ваксини в страните от Европейски Съюз. Това оповестиха от Европейската комисия, представени от " Франс прес ".

" Причината в действителност е, че изискванията на контракта или някои условия на контракта не бяха спазени и компанията не беше в положение да излезе с надеждна тактика за обезпечаване на навременна доставка на дози ", означи представителят на Европейска комисия Стефан Де Киерсмакер.

По-рано дипломатически източник, представен от медиите, съобщи, че тази стъпка е тясно обвързвана с желанието на Европейски Съюз да подсигурява, че всички планувани доставки ще се осъществят през второто тримесечие на тази година.

" Държавите от Европейски Съюз би трябвало да решат дали да вземат участие. Става въпрос за осъществяването на доставките до края на второто тримесечие ", сподели лицето.

През март ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази отчаяние от AstraZeneca по време на конференция, като съобщи, че " AstraZeneca за жалост е незадоволително създадена и незадоволително доставена. И това мъчително, несъмнено, понижи скоростта на имунизационната акция ".

Коментарите пристигнаха единствено месеци откакто компанията за първи път разгласи, че няма да може да достави всичките 300 милиона дози, за които в началото е дала обещание да достави блока през първото тримесечие на годината в сходство с договорните си отговорности. Тя цитира механически затруднения в белгийското си оборудване, като риториката накара Европейски Съюз да призове компанията да доставя по-активно убожданията, създадени в заводите, основани във Англия - нещо, което AstraZeneca отхвърли, наричайки контракта с Обединеното кралство " обособен ".

Фон дер Лайен съобщи, че блокът чака 70 милиона дози от компанията през второто тримесечие, по отношение на 180 милиона в началото предстоящи.

AstraZeneca също удостовери закъсненията по това време, като съобщи, че второто тримесечие също е " доста евентуално " да бъде наранено.

Към днешна дата 4 ваксини против COVID-19 са позволени за приложимост в Европейски Съюз въз основа на позитивни научни рекомендации от Европейската организация по медикаментите: тези, създадени от BioNTech-Pfizer, Mdoerna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Според последните данни, предоставени от Европейския център за профилактика на болесттите и Co, почти 24% от възрастното население на Европейски Съюз са ваксинирани най-малко с една доза позволена ваксина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР