Европейският съюз тайно се подготвя да приеме безпроблемна ирландска граница

...
Европейският съюз тайно се подготвя да приеме безпроблемна ирландска граница
Коментари Харесай

Шансовете на Тереза Мей да постигне сделка за Брекзит се засилват

Европейският съюз скрито се приготвя да одобри безпроблемна ирландска граница след излизането на Англия от общността, което ускорява възможностите на английската министър-председателка Тереза Мей да реализира съглашение за Брекзит до края на годината, написа в. " Таймс ".

Представителите на Европейски Съюз в договарянията за Брекзит желаят да употребяват софтуерни решения, с цел да понижат до най-малко митническите инспекции сред Северна Ирландия и Ирландия, допускайки отстъпка пред английските опасения, предава Българска телеграфна агенция.

Според проекта на Европейски Съюз стоките могат да бъдат проследявани посредством баркодове върху контейнерите за доставка според схеми, ръководени от регистрирани компании. Това би премахнало потребността от нова гранична инфраструктура, отбелязва английското издание.

Труден въпрос в договарянията до момента е по какъв начин да се избегне връщането към " твърда " граница в Северна Ирландия с нови инспекции и надзор на фона на страховете, че това може да докара до възобновяване на спора в района.

Британското държавно управление отхвърли да одобри първичното предложение на Европейски Съюз, че на процедура би трябвало да има граница в Ирландско море с инспекции на стоките.

Планът на Брюксел провокира неодобрение измежду консерваторите на Мей и техните парламентарни съдружници от Демократичната юнионистка партия поради основаването на друг парламентарен и териториален статут за Северна Ирландия.

Сега има развиване на събитията, което може да помогне на Мей да убеди скептиците вкъщи да поддържат нейния проект за Брекзит. Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние работи по нов текст на протокол, очертаващ проект за потребление на нови технологии за понижаване на инспекциите до най-малко. Тези оферти би трябвало да бъдат изпратени на европейските държавни управления след конференцията на Консервативната партия на 3 октомври.

Надеждата е, че подготвяният протокол ще помогне на Мей да оцелее задоволително дълго, с цел да реализира съглашение с Брюксел тази зима. Протоколът ще отиде много по-далеч отпреди, приемайки довода на английското държавно управление и доста последователи на Брекзита, че технологиите могат да решат ребуса, обвързван с това по какъв начин да се избегнат инспекциите сред Северна Ирландия и Ирландия.

Поверителни дипломатически документи, представени от " Таймс ", разкриват решимостта на Европейски Съюз да отстрани напрежението по отношение на ирландския въпрос. " Най-големият неуреден проблем е Северна Ирландия ", се споделя в един от документите. " Във Англия има политическа готовност в това отношение. Затова ние се опитваме да изясним позицията на Европейски Съюз ", написа в него.

Европейски Съюз прави и различен жест за подсилване на позицията на Мей, като деликатно приготвя своя протокол по подобен метод, че да не разреши на шотландските националисти да изискат същата договорка. " Решението е дефинирано съответно за Северна Ирландия, тъй че не е използвано за Шотландия - въпрос, който провокира паника във Англия ", се споделя в документа.

Лидерите от Европейски Съюз ще употребяват своята среща на върха тази седмица, с цел да дадат сигнал, че договарянията за Брекзит навлизат в своята крайна права. Те ще внимават да не споделят нищо, което може да усложни живота на Мей вкъщи. Британската министър-председателка би трябвало да се изправи пред конференцията на своята партия и водачите от Европейски Съюз не желаят Мей да се провали. Ако обаче по-късно държавното управление в Лондон продължи да отхвърля " оперативния " проект на Европейски Съюз за отбягване на " твърда " граница в Ирландия, ще има проблеми, когато пристигна времето за идната среща в Брюксел на 18 октомври, разяснява " Таймс ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР