Европейският съюз търси възможности да транспортира повече украинско зърно по

...
Европейският съюз търси възможности да транспортира повече украинско зърно по
Коментари Харесай

ЕС търси възможности за превоз на повече украинско зърно със сухопътен транспорт

Европейският съюз търси благоприятни условия да транспортира повече украинско зърно по пътища и железопътни линии, с цел да помогне за компенсиране на отдръпването на Русия от подкрепената от Организация на обединените нации черноморска договорка за експорт, споделиха водачи и чиновници на блока, представени от " Ройтерс ".

Във вторник Русия нанесе удари по украински пристанища за експорт на зърно ден откакто Москва се отдръпна от договорката, която позволяваше украинското зърно, блокирано от руско-украинския спор, да бъде изнасяно безвредно.

" Това значи, че стотици хиляди хора по света ще бъдат лишени от съществена храна ", сподели първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел пред кореспонденти във вторник в коридорите на срещата на върха на блока с Латинска Америка и Карибите.

" Те употребяват глада като оръжие. Това е едно от най-лошите неща, които (руският президент Владимир) Путин можеше да направи ", добави той.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели настрана, че блокът поддържа Турция и Организация на обединените нации в напъните им да върнат Русия към съглашението.

Ирландският министър председател Лео Варадкар съобщи, че блокът ще отговори и посредством разширение на сухопътните направления за експорт на украинско зърно през коридорите за взаимност, или пътни и железопътни връзки през съседите на Украйна в Европейски Съюз, както и Молдова.

" Има други способи за изнасяне на зърно от Украйна, да вземем за пример през Румъния и през Полша. Ако руснаците не престават с политиката да пречат на Украйна да изнася зърно и торове, ние ще би трябвало да намерим други способи за експорт на зърното ", сподели той на същото събитие в Брюксел.

" Това, което направи Русия, е доста неверно, то няма да засегне единствено хората в Украйна, ще засегне хората в най-бедните елементи на света ", добави Варадкар.

Преди съветската инвазия през февруари 2022 година, към три четвърти от производството на зърно на Украйна се е изнасяло за Европа, Китай и Африка, като по-голямата част от зърното и маслодайните семена са прекосявали през черноморските пристанища, съгласно Брюксел.

Европейска комисия съобщи, че това се е трансформирало от началото на войната и към 60% от износа на зърно от Украйна в този момент минава през коридорите за взаимност на Европейски Съюз.

Разширяването на преноса през блока е сензитивно за Полша и някои други страни от Европейски Съюз, граничещи с Украйна, където локалните фермери са под напън от нараствания украински импорт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР