Европейският съюз си забрани да купува руско дизелово гориво, но

...
Европейският съюз си забрани да купува руско дизелово гориво, но
Коментари Харесай

Износът на руски дизел е на рекордно ниво, въпреки санкциите на ЕС

Европейският съюз си забрани да купува съветско дизелово гориво, само че възбраната Русия да го продава на европейците не е алтернатива. Износът на дизелово гориво от Русия дава обещание да доближи рекордни равнища през март, макар че глобите към този момент са в цялостна мощ.

Как Москва съумя да не загуби нищо още веднъж поради глобите?

Доставките на дизелово гориво от Русия през първите 19 дни на март възлизат на към 1,5 млн. барела на ден, съгласно данни на Vortexa, събрани от Bloomberg. Ако тази цифра се задържи, през този месец ще бъде регистриран най-високият експорт от началото на 2016 година насам. С други думи, износът на дизелово гориво от Русия дава обещание да доближи рекордни равнища през март, макар глобите на Европейския съюз, които лишиха страната от най-големия ѝ пазар.

Как можем да си разбираем обстоятелството, че рафинирането вътре в Русия освен не е намаляло, само че може да стане рекордно през март? Въпреки че Европейски Съюз спря да купува съветски петролни артикули от началото на февруари поради влязлото в действие ембарго. Как Русия съумява да реализира връх?

На първо място, Русия е намерила други купувачи на своя дизел, които да заменят европейците. Клиентите са привлечени от високото качество и по-ниската цена на съветския артикул. По-голямата част от съветския експорт на дизелово гориво отива за Турция, Мароко, Бразилия, Тунис и Саудитска Арабия, отбелязва Bloomberg.

" Рекордът се дължи и на увеличените доставки за Китай и високата отстъпка на съветските петролни артикули ", добавя Владимир Чернов, анализатор в Freedom Finance Global.

На трето място, евентуално частично Европа продължава да купува съветски енергийни артикули посредством сиви схеми през трети страни, отбелязва Андрей Маслов, анализатор във Finam Group. А България получи пролонгация от ембаргото, тъй че съветските запаси влизат в Европейски Съюз през нея и през Словения.

Преди това Русия доставяше на Северозападна Европа 53% от общия й импорт на дизелово гориво. През февруари 2023 година съветският дял публично спадна до 2%. Сега европейските страни публично купуват дизелово гориво от Саудитска Арабия, Индия, Китай и Южна Корея, за което свидетелстват статистическите данни за растежа на вноса от тези страни. Това е станало допустимо с помощта на увеличението на доставките на дизелово гориво от Русия за тези страни.  

На четвърто място, оказва помощ клаузата в документа на Европейски Съюз, съгласно която при разбъркване петролните артикули (както и нефтът) престават да бъдат " съветски " и затова не попадат под ембаргото, припомня Маслов.

И най-после, количеството на съветското дизелово гориво в плаващите складове се е нараснало доста. Какво значи това?

От една страна, запасите в хранилищата постоянно нарастват във времена на едва търсене на суровини; въпреки това, производителите на нефт може би се запасяват по този метод, тъй като не желаят да продават суровия си нефт с такава висока отстъпка, допуска Чернов.

От април ще влязат в действие нови правила, обвързани с цената на петрола и с таван на отстъпката. Това би трябвало да понижи отстъпките за съветските петролни артикули на международния пазар.

Андрей Маслов не изключва, че увеличените ресурси от дизелово гориво в плаващите складове може да са предопределени не за предпазване, а за продажба. " Един танкер, изравен в неутрални води, може да се употребява като " оборудване за предпазване ", което е доста известно в африканските страни. Затова е по-вероятно да става дума за танкери, стоящи край пристанищата, където се внася петрол от няколко източника, след което се смесва и се преразпределя на други плавателни съдове, което оказва помощ за заобикаляне на рестриктивните мерки. Това може да се види в 21% нарастване на претоварването на съветски недопечен нефт и артикули от транспортен съд на транспортен съд (STS) през февруари 2023 година спрямо предходния месец ", сподели Маслов.

Ще се резервира ли наклонността или би трябвало да чакаме спад на добивите от рафинериите още през април? Отстъпката за съветския дизел се чака да намалее от април, което значи, че новите купувачи може да стартират да купуват съветски артикули по-слабо интензивно. Въпреки това съветският дизел към момента ще коства по-малко от продуктите на съперниците.

" Купувачи и танкери очевидно има, само че времето за доставка на петролни артикули до азиатските пазари се е нараснало почти три пъти спрямо европейските пазари. Затова е допустимо да последва понижаване на размерите на пречистване, изключително в случай че си спомним доброволното понижаване на равнищата на съветския рандеман на нефт с 500 000 барела на ден ", сподели Чернов.  

Сивите схеми са сложни за следене, тъй че правенето на прогнози е мъчно. " Въпреки това може да се чака, че до момента в който Европейски Съюз продължава да купува съветски енергоносители, съветската нефтопреработка ще се задържи на повърхността ", счита Маслов.

И въпреки всичко към този момент специалистите са оптимисти, че ембаргото няма да се остане без резултат за съветската промишленост, макар че към този момент няма индикации за това. " Пазарите чакат рафинирането да спадне с още 500-1 000 хиляди тона, което значително е заложено в базовите сюжети на анализаторите. Докато трае острата фаза на спора в Украйна, съветската стопанска система, в това число рафинериите, ще бъдат подложени на напън по един или различен метод, тъй че възобновяване може да отнеме няколко години ", споделя Маслов.

" През 2023 година не чакаме равнищата на световното търсене на рафинирани артикули да се върнат на равнищата отпреди рецесията заради упованията за криза. Но през втората половина на годината сигурно ще последва растеж, с помощта на увеличението на световното търсене на недопечен нефт и петролни артикули поради икономическото възобновяване на Китай след премахването на рестриктивните мерки против корабокрушението ", заключава Чернов.

Инфо: vz.ru

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР