Европейският съюз ще преустанови до края на март 2025 г.

...
Европейският съюз ще преустанови до края на март 2025 г.
Коментари Харесай

ЕС сваля ответните мита върху стоки от САЩ до края на март 2025 г.

Европейският съюз ще прекрати до края на март 2025 година митата, които наложи върху вноса от Съединени американски щати в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от Европейски Съюз, заяви формалният вестник на блока.

Удължаването с 15 месеца е част от пакт, съгласно който Вашингтон също по този начин ще се въздържи от митата си от 25 % върху стоманата на Европейски Съюз и 10 % върху алуминия на Европейски Съюз, наложени през 2018 година от някогашния президент Доналд Тръмп, като по този начин ще решението на разногласието ще бъде оставено за след изборите в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Митата на Европейски Съюз обгърнаха редица американски артикули - от мотоциклети Harley Davidson HOG.N до уиски бърбън и моторни лодки.

Преди това Вашингтон се съгласи да прекрати митата си за две години, считано от януари 2022 година, като ги размени с квоти.

Двете страни трябваше да се спогодят за ограничения за справяне със свръхкапацитета преди края на тази година, само че преди срещата на върха САЩ-ЕС през октомври.

Оттогава Вашингтон предложи да удължи периода на прекратяване на митата, с цел да обезпечи повече време за договаряния.

Американската квотна система разрешава внасянето на до 3,3 млн. метрични тона стомана от Европейски Съюз и 384 000 тона алуминий в Съединени американски щати без мита, което отразява равнищата на търговия в предишното, като за спомагателни количества се ползват мита.

Европейската комисия се оплаква, че системата е прекомерно тежка за Европейски Съюз. Миналата година стоманата от блока е била обект на американски мита в размер на 264 млн. $, до момента в който Европейски Съюз просто е премахнал ответните си мита.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР