Европейският съюз ще обмисли увеличаване на минималното закъснение на полет,

...
Европейският съюз ще обмисли увеличаване на минималното закъснение на полет,
Коментари Харесай

Ще има нови компенсации при закъснял или отменен полет

Европейският съюз ще обмисли увеличение на минималното забавяне на полет, за което пасажерите могат да получават финансова отплата, ход, който може да понижи разноските за самолетните компании, се показва в документ, представен от Ройтерс. Според разпоредбите на Европейски Съюз пасажерите имат право на до 600 евро, в случай че полетът им закъснее с минимум три часа или бъде анулиран по-малко от 14 дни преди тръгване.

Някои национални управляващи и съдилища подлагаха на критика разпоредбите, казвайки, че страните членки изпитват усложнения с обработката на огромния брой тъжби, които получават, а заплащанията на самолетните компании за обезщетения са се нараснали, тъй като броят на забавянията и на анулираните полети се е повишил.

Хърватия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз до месец юли, предлага смяна в разпоредбите за отплата при закъснение и отменяне. Разговори по въпроса с националните държавни управления ще стартират в идните седмици. През 2013 година Европейската комисия внесе преразгледано предложение за увеличение на минималното забавяне на полет от три на пет часа, само че договарянията навлязоха в задънена улица по-късно.

В всекидневен документ, публикуван измежду страните членки, Хърватия предлага опазване на равнището на отплата такова, каквото е сега, само че също по този начин увеличение на минималното забавяне за полет, за което самолетните компании би трябвало да заплащат. Загреб е направил предложенията, " с цел да се вземат поради огромното финансово задължение за авиолиниите и фактът, че закъсненията все по-малко се дължат на самолетните компании ", се споделя в документа. В него не се показва какво да бъде минималното забавяне, с цел да могат пасажерите да изискат отплата, или какъв брой преди отпътуването полетът би трябвало да е анулиран, с цел да им бъде платено.

Броят на анулираните полети в Европейски Съюз се е нараснал със 70% сред 2011 и 2018 година, а на закъснелите - с 56%, съгласно оповестено предходната седмица изследване на Европейската комисия. През 2018 година 17,6 милиона пасажери са били наранени от отменяне на полета им, а 16,5 милиона - от дълго забавяне.

Евентуално съглашение измежду държавните управления в Европейски Съюз за смяна на разпоредбите, които са в действие от 2005 година, ще би трябвало да бъде прегледано от Европейската комисия и от Европейския парламент, преди да бъде утвърдено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР