Европейският съюз създава във Финландия за първи път резерв за

...
Европейският съюз създава във Финландия за първи път резерв за
Коментари Харесай

За първи път ЕС създава резерв за реагиране при ядрени и химически заплахи - във Финландия

Европейският съюз основава във Финландия за първи път запас за 242 милиона евро, който ще се употребява от всички страни членки на Европейски Съюз за реагиране против химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на финландското държавно управление.

" Руската война на експанзия против Украйна удостовери нуждата от подсилване готовността на Европейски Съюз против химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани ", сподели в изказване европейският комисар за ръководството на рецесии Янез Ленарчич.

Резервът ще се състои от избавителна техника и медицински консумативи, като антидоти и уреди за премерване на радиация, предопределени да защитят екипите за първа помощ и цивилното население, заяви финландското вътрешно министерство.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия и се намира покрай балтийските страни, които също се притесняват, че ескалацията на войната в Украйна може да докара до потреблението на нуклеарно оръжие, или при възможна нуклеарна повреда.

" Запасите, които ще бъдат основани във Финландия, ще подобрят стратегическата подготвеност на Европейски Съюз и способността да се реагира на разнообразни типове закани, изключително в Северна Европа и региона на Балтийско море ", сподели в изказване министърът на вътрешните работи Криста Миконен.

Резервът ще бъде подготвен за потребление от 2024 година и ще има за цел да бъдат изпратени доставки в зони на бедствия или рецесии в границите на 12 часа откакто бъде признато предлагането за помощ, са споделя още в изказването.

Финландия има огромни национални ресурси от съществени артикули като зърно, горива и медикаменти за десетилетия напред, откакто загуби към 10% от своята територия, останала под контрола на някогашния Съветския съюз, откакто отблъсна опит за навлизане на Съветите по време на Втората международна война.

Междувременно министър-председателката на Финландия Сана Марин изрази вяра Западът да се е научил по какъв начин да се оправя с Русия, цитират думите й ДПА и Българска телеграфна агенция.

Ако Украйна беше членка на НАТО, в този момент там нямаше да има война, сподели Марин през вчерашния ден на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя добави, че това е повода Финландия и Швеция да изявят предпочитание да се причислят към военния съюз.

" Искаме да се присъединим към НАТО, защото в никакъв случай повече не желаеме да има война във Финландия. С Русия преди сме били във война ", сподели Марин пред журналиста Фарид Закария.

Също по този начин е значимо да погледнем обратно към 2014 година, когато Русия нападна и окупира Кримския полуостров в Украйна, акцентира още премиерката на Финландия.

Ако имаше по-твърд отговор от страна на Европейския съюз, в това число " доста по-строги ограничения ", тогава " резултатите от историята щяха да бъдат разнообразни ", добави Марин.

Премиерът заяви още, че Финландия е подготвена да поддържа Украйна във войната с Русия толкоз дълго, колкото е нужно, било то година, две, пет, 10 или петнадесет години, съобщи Ройтерс.

През 2022 година финландското държавно управление даде повече от 300 милиона евро в поддръжка на Украйна, като 190 милиона от тях бяха за доставяне с отбранителна техника.

След десетилетия неутралитет Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към западния защитителен съюз като отговор на съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година. Въпреки това приемането им в блока изисква единомислещо утвърждение, а Турция и Унгария към момента блокират допускането на страните в НАТО, отбелязва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР