Европейският съюз постигна съгласие във вторник относно нов закон, който

...
Европейският съюз постигна съгласие във вторник относно нов закон, който
Коментари Харесай

ЕС одобрява закон, предотвратяващ вноса на стоки, свързани с обезлесяването

Европейският съюз реализира единодушие във вторник по отношение на нов закон, който да попречи на фирмите да продават на пазара на Европейски Съюз кафе, говеждо, соя и други артикули, свързани с обезлесяването по света , предава Ройтерс.

Законът ще изисква фирмите да изготвят декларация за надлежна инспекция, показваща, че техните вериги за доставки не способстват за унищожаването на горите, преди да продават артикули в Европейски Съюз - или могат да бъдат изправени пред солидни санкции.

" Надявам се, че този реформаторски правилник ще даде подтик на отбраната на горите по целия свят и ще въодушеви други страни ", сподели водещият договарящ на Европейския парламент Кристоф Хансен.

Обезлесяването е главен източник на излъчвания на парникови газове, които подтикват изменението на климата и ще бъде в центъра на конференцията на Организация на обединените нации COP15 тази седмица , където страните ще търсят световно съглашение за отбрана на природата.

Преговарящите от страните от Европейски Съюз и Европейския парламент реализираха договорка по закона рано във вторник.

Законодателството ще се ползва за соя, говеждо месо, палмово масло, дървен материал, какао и кафе, както и някои производни артикули, в това число кожа, шоколад и мебели . Каучукът, въгленът и някои производни на палмово масло бяха включени по искане на евродепутатите.

Компаниите ще би трябвало да покажат по кое време и къде са създадени стоките и да показват " проверима " информация, че те не са отглеждани на земя, обезлесена след 2020 г .

Неспазването на тези правила може да докара до санкции до 4% от оборота на компанията в страна-членка на Европейски Съюз.

Страните, които ще бъдат наранени от новите правила , в това число Бразилия, Индонезия и Колумбия, споделят, че те са тежки и скъпи. Сертификацията на доставките също е сложна за наблюдаване, изключително откакто някои вериги могат да обгръщат няколко страни или райони.

Докато участниците в акцията приветстваха закона като " исторически ", те също по този начин подлагаха на критика условието му фирмите да потвърждават, че зачитат правата на локалното население - само че единствено в случай че тези права към този момент са законово предпазени в страната производител.

" Европейски Съюз пропусна шанса да алармира на света, че най-важното решение за прекъсване на обезлесяването е отбраната на правата на локалното население ", сподели Никол Полстерер от акцията Fern.

Сега страните от Европейски Съюз и Европейският парламент би трябвало публично да одобрят законодателството. Законът може да влезе в действие 20 дни по-късно, след което огромните компании ще имат 18 месеца да се съобразят, а по-малките компании 24 месеца.

Държавите-членки на Европейски Съюз ще би трябвало да правят инспекции за сходство, обхващащи 9% от фирмите, изнасящи от страни с висок риск от обезлесяване, 3% от страни със общоприет риск и 1% от страни с невисок риск.

Европейски Съюз заявява, че ще работи със засегнатите страни, с цел да построи потенциала си за използване на разпоредбите.
 Амазонка с нов черен връх по обезлесяване
Амазонка с нов черен връх по обезлесяване

Темата бе повдигната и на предизборния спор в Бразилия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР