Европейският съюз планира да изключи от шестия пакет санкции срещу

...
Европейският съюз планира да изключи от шестия пакет санкции срещу
Коментари Харесай

Без забрана за превоз на руски петрол с танкери на ЕС до трети страни

Европейският съюз възнамерява да изключи от шестия пакет наказания против Русия възбраната за превозване на съветски нефт до трети страни с кораби, принадлежащи на страни от общността. Това заяви Блумбърг, като се базира на документи и източници от Европейски Съюз.

Гърция, Кипър и Малта са измежду страните, които упорстват да се отстрани тази наредба от идващия набор от наказания, защото техните флотилии ще сa сeриoзно наранени от нея.

Европейски Съюз има намерение също по този начин да забрани на европейските компании да застраховат кораби, пренасящи съветски нефт, и това предложение ще остане, макар възраженията на някои членове, съгласно източниците на организацията.

На 4 и 5 май не бе реализиран консенсус измежду страните от Европейски Съюз за петролното ембарго против Русия. Предложено бе тримесечно отсрочване на налагането на възбрана за превозване на съветски нефт и подкрепяне на най-затруднените страни с вложения от бюджета на Европейски Съюз в развиването на петролната инфраструктура, с цел да могат те да заменят съветския нефт.

Различни медии оповестиха, че с изключение на Унгария и Словакия, спомагателни отсрочвания може да получат Чешката република, България и редица други страни от Европейски Съюз.

По информация на Ройтерс Европейската комисия счита да отпусне средства на няколко страни от Източна Европа, които нямат изход на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура, с цел да ги убеди да поддържат ембаргото против съветския нефт, което се разисква от предходната седмица.

Мярката е част от следващия пакет европейски наказания против Русия, само че размерът на препоръчаните вложения към момента се разисква.

Според източника спомагателното финансиране ще бъде отпускано за вложения в петролопроводи и вероятно за усъвършенствания в рафинериите в Източна Европа, някои от които са настроени да преработват единствено съветски нефт.

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отпътува в понеделник незабавно за Унгария, с цел да разиска с Виктор Орбан " сигурността на енергийните доставки в Европа ", заяви нейният представител.

Будапеща заплашва да наложи несъгласие върху възможното петролно ембарго против Русия. Унгария е мощно подвластна от съветския нефт и желае от сътрудниците си от Европейски Съюз гаранции за доставките си, с цел да се съгласи с шести пакет от наказания против Русия, в това число прекъсване на покупките на нефт от тази страна.

България също заплаши да наложи несъгласие върху петролното ембарго, в случай че не получи отстъпки и отсрочвания по сходство на препоръчаните за Унгария, Словакия и Чехия, само че съгласно представители на Европейски Съюз проблемите пред нея са по-малки, а рисковете за енергийната ѝ сигурност могат да се решат по други пътища.

Налице е и различен проблем – с Кипър, който ще е обиден от друга мярка в глобите против Русия поради войната в Украйна, предвиждаща възбрана за продажба на недвижими парцели на руснаци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР