Европейският съюз отпуска 2,2 млрд. евро на Гърция за справяне

...
Европейският съюз отпуска 2,2 млрд. евро на Гърция за справяне
Коментари Харесай

ЕС отпуска помощ от 2,2 млрд. евро на Гърция за справяне с бедствията

Европейският съюз отпуска 2,2 милиарда евро на Гърция за справяне с бедствията, съобщи Българска телеграфна агенция. Председателят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен се срещна с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис в Страсбург,във връзка с ограниченията за поддръжка след наводненията в префектура Тесалия, Централна Гърция. Тя означи, че страната ще може да се възползва и от други спомагателни средства.

По-рано гръцки медии цитираха държавни източници, които считат, че вредите от тазгодишните естествени бедствия от пожари и наводнения по груби сметки могат да превишат сумата от 4 милиарда евро.

Мицотакис акцентира, че страната му „ се надява на оптималната еластичност от страна на Европа “. Той сподели фотография от община Метаморфози, северно от столицата Атина, и означи, че в никакъв случай преди не сме били очевидци на сходна обстановка с толкоз огромни опустошения в селскостопанското произвеждане и инфраструктурата.

Урсула фон дер Лайен се съгласи, че до момента не се е случвало толкоз огромен европейски регион да бъде погубен от наводнения и съобщи, че Европа поддържа слабите, Гърция и гърците.

Тя осведоми, че ще се употребяват пари от новата стратегия за общата селскостопанска политика, както и от две остарели стратегии – от Европейския фонд за поддръжка и от Кохезионния фонд. Фон дер Лайен посочи, че в случай че не се употребяват парите от предходния интервал, които досега не са били изразходвани, те ще бъдат изгубени.

Тя добави, че е допустимо към Гърция да бъдат ориентирани и средства от Европейския фонд за взаимност, и че в случай че това се случи, през идната година оттова ще могат да бъдат предоставени 400 милиона евро.

В умозаключение Фон дер Лайен означи, че Европейската комисия и Европейски Съюз ще работят в тясно съдействие с гръцките управляващи, с цел да могат гърците „ в действителност да разчитат на Европа за бърза поддръжка и оптималната еластичност “.

Това лято Гърция пострада от две исторически естествени феномени – пожара в префектура Еврос, най-големия в историята на Европа, и най-тежкото наводняване в историята на страната в префектура Тесалия поради циклона „ Даниел “.

Наводненията в Гърция предизвикаха гибелта на минимум 15 души, повредиха домове, учебни заведения, лечебни заведения и пътища и унищожиха посеви и животновъдни ферми.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР