Европейският съюз обяви отпускането на първия транш в размер на

...
Европейският съюз обяви отпускането на първия транш в размер на
Коментари Харесай

ЕС предостави първия транш от макрофинансовата помощ за Украйна

Европейският съюз разгласи отпущането на първия транш в размер на 3 милиарда евро на Украйна като част от програмата за макрофинансова помощ на обща стойност 18 милиарда евро. Съответното съобщи министърът на финансите на Швеция Елизабет Свантесон преди съвещанието на Съвета по стопански и финансови въпроси, оповестява Укринформ .

" Днес се изплащат 3 милиарда евро на Украйна, с което доста се гордея – това демонстрира на какво сме способни, когато сме обединени “, цитира организацията думите на Свантесон.

На 1 януари Швеция пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Шведският министър председател Улф Кристерсон съобщи, че поддръжката за Украйна против експанзията на Руската федерация ще бъде измежду целите на Стокхолм през идващите шест месеца.

На 10 декември Съветът на Европейския съюз поддържа предлагането на Европейската комисия за даване на спомагателна финансова поддръжка на Украйна през 2023 година Новата стратегия за макрофинансова помощ за Украйна ще възлиза на 18 милиарда евро. Очаква се през 2023 година средствата да постъпят в държавния бюджет на равни елементи, като се вземе поради осъществяването от страна на Украйна на контрактуваните от страните условия. Украйна и Европейски Съюз подписаха в понеделник меморандум за съгласие за даването на 18 милиарда евро макрофинансова помощ, припомя медията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР