Европейският съюз обяви, че Литва има задължение да позволи вноса

...
Европейският съюз обяви, че Литва има задължение да позволи вноса
Коментари Харесай

ЕС: Литва има задължение да позволи внос от Русия за Калининград, изключението са оръжия

Европейският съюз разгласи, че Литва има обвързване да разреши вноса на артикули от санкционния лист, с изключениe на оръжия, сред Русия и ексклава Калининград, съобщи БНР.

Според насоките на Европейската комисия сухопътен пренос на артикули не е разрешен, само че това може да стане посредством железопътен превоз от Русия до Калининград.

На 18 юни Литва разгласи, че постанова възбрана за пренос на артикули към съветския ексклав Калининград. Москва реагира остро на възбраната на Вилнюс.

Днес Европейската комисия разгласява директива до държавите-членки на Европейски Съюз по отношение на преноса на артикули от Русия. Според уточнението железопътният пренос на редица артикули за Калининград е позволен от глобите на Европейски Съюз при избрани условия.
Следователно превозът би трябвало да предстои на " целеустремен, симетричен и ефикасен надзор " от страна на органите на Европейски Съюз. В същото време възбраната за пренос на артикули по шосе, проведен от съветски оператори, остава в действие.

Според разясненията на Европейската комисия железопътният пренос до Калининград на петрол и нефтопродукти, въглища, стомана и желязо, дървен материал, цимент и други невоенни артикули не е неразрешен.

След публикуването на разяснението литовското външно министерство съобщи, че то е позитивно за Вилнюс, като означи, че Литва ще ползва дейно " глобите и ще следи от близко, ще прави оценка по принцип и ще управлява дейно дали Русия се пробва да злоупотребява с опциите за пренос. "

Властите на Калининградска област оцениха позитивно решението на Европейски Съюз за калининградския пренос, само че считат, че механизмът за установяване на междинния размер на директните товари в района и последствията от възбраната за сухопътен пренос в района са неразбираеми. Това съобщи Дмитрий Лисков, началник на пресслужбата на районното държавно управление, представен от организация ТАСС.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще стартира да следи от близко осъществяването на стъпките на Европейски Съюз по въпроса за преноса към Калининград. Тя също по този начин назова решението на Европейската комисия демонстрация на " натурализъм и здрав разсъдък ", като в същото време означи, че Русия към момента има въпроси по отношение на наличието на документа.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР