Европейският съюз обяви, че е спрял изплащането на помощ за

...
Европейският съюз обяви, че е спрял изплащането на помощ за
Коментари Харесай

ЕС спря изплащането на помощ за развитие на палестинците след атаката на Хамас

Европейският съюз разгласи, че е спрял изплащането на помощ за развиване на палестинците, откакто въоръжената формация Хамас умъртви стотици израелци при многофронтова офанзива.

Европейски Съюз съобщи в понеделник, че преразглежда всичките 691 милиона евро (728 милиона долара) помощ за развиване на палестинците.

Продължете да четете

листата от 3 детайла Какво е Хамас? Лесен справочник за въоръжената палестинска формация Каква военна помощ изпращат Съединени американски щати на Израел след нападението на Хамас? Броят на починалите пораства с вилнеещите борби сред Хамас и Израел завършек на списъка

„ Мащабът на терора и бруталността против Израел и неговия народ е повратна точка “, сподели Оливер Вархели, комисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз, в обява в обществените медии. „ Не може да има работа както нормално. “

Съобщението наподобява изненада няколко държави-членки, като Испания, Ирландия и Люксембург показаха противоречие.

Испания съобщи, че „ не е съгласна “ с решението на Европейски Съюз да спре помощта за развиване.

„ [Външният министър] Хосе Мануел Албарес се обади на европейския комисар Оливер Вархели, с цел да каже, че не е склонен с това решение “, сподели испанското министерство на външните работи, добавяйки, че Албарес е призовал това да бъде разисквано на срещата на външните министри във вторник. < /p>

Ирландия сложи под въпрос легитимността на решението.

„ Нашето схващане е, че няма правно съображение за едностранно решение от този тип от обособен комисар и ние не поддържаме прекъсване на помощта “, сподели представител на външното министерство.

„ Ние публично пожелаваме от Комисията да обясни правното съображение за това известие. “

Изпълняващият длъжността външен министър на Люксембург Жан Аселборн съобщи, че държавното управление му не поддържа прекъсването на помощта.

Имаше и признаци на безпокойствие в самата Европейска комисия, като комисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич разгласява, с цел да подчертае, че „ филантропичната помощ “ от Европейски Съюз ще продължи.

Но прекъсването евентуално ще бъде подкрепено от други страни от Европейски Съюз, в това число най-богатите, Германия и нейната съседка Австрия, които по-рано обявиха, че стопират помощта за развиване на палестинските региони.

Нападението на Хамас в Южен Израел умъртви минимум 800 души и рани хиляди други, най-смъртоносната офанзива от този тип от няколко десетилетия. Палестинската група също залови повече от 100 заложници при светкавичното нахлуване в събота. Нападението включва нахлуване против израелски музикален фестивал, където израелска избавителна работа сподели, че е разкрила повече от 260 тела.

Повече от 500 палестинци бяха убити при израелски въздушни офанзиви против Газа от събота насам, а хиляди други бяха ранени.

Израел предизвести, че ще извърши съкрушително нахлуване против Хамас в Газа, обсадения и гъсто обитаем анклав, където живеят 2,3 милиона палестинци. Министърът на защитата Йоав Галант разгласи, че е наредил „ цялостна блокада “ на Газа, прекъсвайки достъпа до храна, електричество, вода и гориво.

Външните министри на Европейски Съюз ще се срещнат за незабавни диалози във вторник и Вархели сподели, че „ като най-големият донор на палестинците, Европейската комисия преразглежда цялостния си портфейл за развиване. “

Повечето от тези средства бяха непокътнати за Палестинската власт (ПА), която ръководи някои региони на окупирания Западен бряг.

ПА, която има дългогодишно и яростно съревнование с Хамас, преди този момент е работила с израелските управляващи за угнетяване на наличието на групата на Западния бряг, политика, която накърни легитимността на ПА в очите на доста палестинци, които я считат за съизвършител в израелската окупация.

Европейски Съюз сподели през февруари, че ще изпрати 296 милиона евро (312 милиона долара) финансова помощ, с цел да помогне за покриване на разноски за PA, като инфраструктурни планове и заплати на държавните чиновници.

Европейски Съюз по-рано сподели, че ще даде „ до 1,177 милиарда евро [1,24 милиарда долара] финансова поддръжка от 2021 до 2024 година


Членът на Европейския парламент Евин Инчир разкритикува изказването на Вархели и сподели, че наказването на всички палестинци за офанзивата на Хамас „ единствено ще подхрани продължаващото принуждение “.

„ Част от парите минават през Палестинската власт към хората в страната, а част отиват непосредствено към разнообразни участници като организации на гражданското общество. Това не отива при Хамас “, сподели Инджир пред Ал Джазира.

„ И това е нещо, което комисар Вархейли знае доста добре. Но той се пробва да излъже в лицето на европейския народ и се пробва да свърже финансовата поддръжка на Европейски Съюз с Хамас. Не отива там. Минава през Палестинската власт. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР