Европейският съюз незабавно ще прибегне към ядрената опция - отнемане

...
Европейският съюз незабавно ще прибегне към ядрената опция - отнемане
Коментари Харесай

Заради съдебната реформа: ЕК заплаши Полша с ядрена опция

Европейският съюз " неотложно " ще прибегне към " нуклеарната алтернатива " - лишаване правото на глас на Полша в Европейския съвет, в случай че страната прокара противоречивата правосъдна промяна. Това предизвести вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс, представен от Ройтерс и Агенция Франс Прес.

" Препоръката на Европейската комисия към полските управляващи е да не подхващат никакви дейности, които биха довели до уволнение или наложително пенсиониране на съдии от Върховния съд. Ако такава мярка бъде призната, Европейската комисия е подготвена незабавна да задейства процедурата по Член 7 ", съобщи Тимерманс, имайки поради европейски закон за съблюдаване на върховенството на закона.

Според Брюксел правосъдната промяна, подготвяна от ръководещата партия " Право и правдивост ", подкопава независимостта на съдиите и надлежно на договорите на Европейски Съюз.

Комисията изпрати нова рекомендация на Полша като част от обособена процедура за наблюдаване на спазването на върховенството на закона за разрешаване на няколко други казуса, които са сложени под въпрос от Европейска комисия от началото на 2016 година Брюксел даде период от един месен на Варшава да отговори.

" Независима правосъдна система е значително авансово изискване за участие в нашия съюз ", акцентира президентът на комисията Жан-Клюд Юнкер в известие. И добави: " Европейски Съюз затова не може да одобри система, която разрешава освобождение на съдиите когато и да е ".

" Ако полското държавно управление продължи с подкопаването на независимостта на правосъдната система и на върховенството на закона в Полша, ние няма да имаме различен избор, с изключение на да задействаме Член 7 ", предизвести Юнкер. Това значи, че Брюксел може да отнеме правото на глас на Варшава в Европейския съвет.

Вчера полският президент Анджей Дуда се подписа под законопроект, признат от ръководещата партия " Право и правдивост ", който дава право на министъра на правораздаването да наема или уволнява ръководителите на общите съдилища.

В понеделник протестиращи желаеха Дуда да не се подписва под законопроекта, откакто той разгласи, че ще наложи несъгласие върху останалите два от три законопроекта за правосъдна промяна, прокарани от Народното събрание. Президентът обаче наложи несъгласие върху плана за Върховния съд и проектозакона за Националния съвет за магистратурата.

През последните дни хиляди поляци проведоха ежедневни демонстрации против държавното управление.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР