Европейският съюз има проблем с преработването на пластмасовите отпадъци, сочи

...
Европейският съюз има проблем с преработването на пластмасовите отпадъци, сочи
Коментари Харесай

ЕС има голям проблем с рециклирането на пластмаса, сочи доклад на Европейската сметна палата

Европейският съюз има проблем с преправянето на пластмасовите боклуци, сочи отчет на Европейската сметна  палата. Според документа пластмасовите опаковки за еднократна приложимост, да вземем за пример кофички от кисело мляко или пластмасови бутилки за вода, съставляват към 40% от използването на пластмаса в Европейски Съюз и над 60% от пластмасовите боклуци в блока. Данните сочат, че те са минимум преработваните опаковки в Европейски Съюз. В същото време обаче през 2018 година Европейската комисия удвои задачата за преправка на 50% от тези боклуци до 2025 година и на 55% до 2030 г. 

Проблемът произтича от това, че методите за пресмятане равнището на преработване на тези артикули все още не са уеднаквени. Новите способи за пресмятане следва да дават по-надеждна картина. Те обаче може да доведат до забележителен спад на регистрираните данни от 42% модифицирани пластмасови боклуци по сегашни калкулации, до едвам 30%, отбелязва палатата.

Друг главен проблем на преработването в Европейски Съюз е износът на употребяваните опаковки. Близо една трета от регистрираните като модифицирани пластмасови опаковки в действителност се изнасят от Европейски Съюз, с цел да бъдат обработени другаде, където липсват сходни регулации, се прецизира в известието.

От януари 2021 година по-голямата част от транспорта на пластмасови боклуци ще бъде неразрешен. Липсата на благоприятни условия за обработка на тези боклуци в Европейски Съюз може да докара до увеличение на противозаконния транспорт и на обвързваните с боклуци закононарушения, против които европейското законодателство е прекомерно едва, се показва в отчета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР