Европейският съюз и Великобритания приеха политическа декларация, очертаваща бъдещите им

...
Европейският съюз и Великобритания приеха политическа декларация, очертаваща бъдещите им
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания приеха политическа декларация, очертаваща бъдещите им отношения

Европейският съюз и Англия одобриха политическа декларация, очертаваща бъдещите им връзки. Въпросният документ е част от постигнатото авансово съглашение за брекзит. Основни акценти в него са тематики като сигурността и търговията.

Европейската комисия дефинира постигнатия консенсус като значима стъпка в вярната посока.

На същата позиция застана и английският министър председател Тереза Мей.

„ Това е вярното съглашение за Англия. То ни връща контрола върху нашите граници, пари и закони и пази работните места, сигурността и интегритета на Обединеното кралство”, сподели тя.

В неделя ще се състои ексклузивен Европейски съвет. Очаква се държавните и държавни ръководители на страните от Евросъюза да одобрят постигнатото съглашение за брекзит.

Европейски Съюз и Лондон желаят да запазят безмитния режим и след напускането на Англия, само че е допустимо да върнат визите за дълготраен престой. Това демонстрира публикуван от Европейския съвет текст на документа за бъдещите връзки след отдръпването на Англия от Европейски Съюз.

Този документ, дружно с плана на съглашението за отдръпването на Англия, се чака да бъдат утвърдени в неделя от Европейския съвет. Европейската комисия посочи по-рано през днешния ден, че до неделя договарянията по рамката на бъдещите връзки Европейски Съюз – Лондон не престават.

Според документа за рамката на бъдещите връзки се планува Европейски Съюз и Англия да запазят свободното придвижване на артикули и капитали, само че не и на хора и услуги . Предвижда се краткосрочният престой (обикновено до 90 дни в една календарна година - бел. кор.) на британци в Европейски Съюз и на жители на страни от Европейски Съюз във Англия да остане без визи.

За дълготраен престой за учене и работа се планува въвеждането на спомагателни процедури.

Документът обрисува желанията за опазване на тясно съдействие в региона на разузнаването, битката със заканите в интернет, следствието на закононарушения. Предвижда се взаимна двустранна комисия да урежда вероятните разногласия. Когато противоречивите въпроси не намерят решение в границите на основана за задачата двустранна комисия, само че засягат правото на Европейски Съюз, последната дума ще има Европейският съд.

Изпълнението на решенията на двустранната комисия и на Съда на Европейски Съюз ще бъде наложително. Когато в рационален период тези решения не бъдат изпълнени от едната страна, другата страна може да наложи санкции и да вкара вревенно свои ограничения, в това число да спре осъществяването на двустранните договорености.

Независим съдия ще може да прави оценка съразмерността на подхванатите в такива случаи ограничения.

Според документа се планува опция за въвеждане на едностранни краткотрайни ограничавания в нарушаване на двустранните договорености. Това може да се допусне, когато има условия със доста отражение върху стопанската система, обществото или околната среда.

Документът не преглежда въпроса за удължаването на преходния период сред напускането на Англия и цялостното й отдръпване от досегашните връзки с Европейски Съюз след така наречен временен период. В документа не се показва по какъв начин ще бъдат решени откритите въпроси към Гибралтар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР