Европейският съюз и НАТО създадоха работна група за съвместна защита

...
Европейският съюз и НАТО създадоха работна група за съвместна защита
Коментари Харесай

НАТО и ЕС с нов договор за съвместна защита на критична инфраструктура

Европейският съюз и НАТО сътвориха работна група за взаимна отбрана на сериозната инфраструктура на организациите. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

" Днес стартираме работна група ЕС-НАТО, с цел да подсигуряваме устойчивостта на нашата сериозна инфраструктура. Европейски Съюз и НАТО ще работят дружно, с цел да разпознават заканите за нашата сериозна инфраструктура ", разясни немският политик.

Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха третата Съвместна декларация на НАТО и Европейски Съюз за съдействие в Брюксел, заяви официалният уебсайт на Алианса, съобщи Пловдив 24.

Това е третото съглашение сред Европейски Съюз и НАТО. Обсъждането на текста му стартира преди две години, подписването на документа бе неведнъж отлагано поради военния спор сред Русия и Украйна и напрежението сред Турция и Кипър. Първоначално декларацията трябваше да бъде подписана на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г. Politico съобщи, че европейските дипломати са се отнесли скептично към подготовката на документа заради непрекъснатото отсрочване на датите за сключване.

По данни на AFP, декларацията изброява битката с " възходящата геостратегическа конкуренция ", отбраната на сериозната инфраструктура и противодействието на заканите от новите технологии като тематики за задълбочаване на съдействието сред НАТО и Европейски Съюз. В нея също по този начин се отбелязва ролята на НАТО и Европейски Съюз за поддържането на мира. Страните също се споразумяха да засилят своята политическа, икономическа и военна мощност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР