Европейският съюз (ЕС) започна дело срещу Китай в Световната търговска

...
Европейският съюз (ЕС) започна дело срещу Китай в Световната търговска
Коментари Харесай

ЕС съди Китай в защита на високотехнологичните си патенти

Европейският съюз (ЕС) стартира дело против Китай в Световната комерсиална организация (СТО) поради ограничение на опцията на европейски компании, работещи на китайския пазар, да се обръщат към задгранични съдилища, с цел да защитят своите патенти. Това заяви ДПА, базирайки се на известие на Европейската комисия.

Особено наранени са телекомуникационните компании като „Ериксон“ (Ericsson) и „Нокиа“ (Nokia), които имат права върху основни технологии като мрежите от пето потомство (5G).

Европейската комисия съобщи, че Китай лимитира фирмите от Европейски Съюз „да пазят правата си, когато техните патенти се употребяват нелегално или без съответното обезщетение“ да вземем за пример от китайски производители на мобилни телефони.

Ако притежателите на патенти се извърнат към съдилища отвън Китай, те постоянно стават обект на обилни санкции. Тази процедура ги притиска да уреждат лицензионни такси под пазарните цени, добави комисията.

През август 2020 година Върховният съд на Китай реши, че китайски съдилища могат да забранят на притежатели на патенти да се обръщат към задгранични правосъдни органи в отбрана на патентните си права. За нарушение на сходно предписание може да бъде наложена дневна санкция от 130 000 евро (147 540 долара).

„Тази китайска политика е извънредно нездравословна за нововъведенията и растежа в Европа, като на процедура лишава европейските софтуерни компании от опцията да упражняват и ползват правата си, даващи им софтуерно предимство“, сподели Европейската комисия, представена от ДПА.

Консултациите за споразумяване на разногласия с Китай са първата стъпка в процедурите на СТО. Ако Пекин откаже консултациите или в случай че те не доведат до „задоволително решение“, Европейски Съюз може да отнесе случая до арбитражен комитет, което да докара до ответни ограничения като наказателни мита върху китайския импорт.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР