Европейският съюз (EС) връща Европейския филмов фестивал в Русия през

...
Европейският съюз (EС) връща Европейския филмов фестивал в Русия през
Коментари Харесай

Въпреки войната в Украйна: ЕС организира филмов фестивал в Москва

Европейският съюз (EС) връща Европейския кино фестивал в Русия през ноември макар нашествието й в Украйна, съобщи ДПА.

Форумът, който не се организира през 2022 година поради спора, ще показа 21 кино лентата от страни от Европейски Съюз - в това число Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия и Люксембург. Той ще се организира онлайн от 1 до 15 ноември, като в множеството случаи ще бъде безвъзмезден, оповестяват от представителството  на Европейски Съюз в Русия.

Дори в комплицирания подтекст на съветската война в Украйна, Европейски Съюз желае да покаже, че връзките сред европейци и руснаци могат да продължат, съобщи посланикът на Европейски Съюз в Русия Ролан Галараг.

Макар Европейски Съюз да е прекратил съдействието си с съветското държавно управление поради войната, това не би трябвало да се отразява на народа на Русия, добави той. 

" Киното сплотява хората ", сподели още дипломатът в киносалон в Москва пред подбрани посетители. " Руската просвета и изкуство служат като източник на обогатяване и за кинематографията в Европа ".

Ще бъдат показани и две копродукции с съветско присъединяване.

Много съветски създатели напуснаха родината си, тъй като към този момент не могат да работят свободно в страната, където западната просвета от време на време е публично демонизирана. Особено филмовите дейци неведнъж се оплакват от цензурата на Министерството на културата, което да вземем за пример отхвърля да издава лицензи за разпространяване на филми в кината.

По време на събитието на Европейски Съюз за показване на фестивала в Москва на екрана се появиха лозунги за свободата и правата на индивида, предава Българска телеграфна агенция. Някои от гостите на прожекцията, която не беше оповестена обществено, приказваха за атмосфера на заплашване и боязън във всички сфери на съветското общество.

Филмите, в това число документалните, ще бъдат показани на истинския им език със надписи в онлайн платформата за кино Coolplay. Достъпът без предварителна регистрация е вероятен единствено за хора в Русия - или за такива отвън страната, само че с достъп до виртуална частна мрежа (VPN), изясни пред ДПА посланик от представителството на Европейски Съюз в Москва.

Някои от филмите към този момент са показвани на европейски и интернационалните кинофестивали и са харесали както на критиците, по този начин и на феновете, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР