Европейският съюз (ЕС) призовава Русия да поеме отговорността си за

...
Европейският съюз (ЕС) призовава Русия да поеме отговорността си за
Коментари Харесай

ЕС призова Русия да поеме отговорност за свалянето на MH17

Европейският съюз (ЕС) приканва Русия да поеме отговорността си за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и да сътрудничи на интернационалното следствие. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз Жозеп Борел във връзка деветата годишнина, която се отбелязва на 17 юли. Изявлението му бе оповестено на уеб страницата на Европейския съвет.

" На 17 юли означаваме деветата годишнина от трагичното събаряне на полет MH17 на Малайзийските авиолинии, когато 298 души от 17 разнообразни националности изгубиха живота си. Европейски Съюз продължава да изпитва надълбоко състрадание към всички тези, които са изгубили своите близки. Съюзът още веднъж декларира цялостната си поддръжка за всички старания за определяне на истината, реализиране на правдивост за 298-те жертви на свалянето на полет MH17 и техните най-близки родственици и държане на виновните под отговорност в сходство с Резолюция 2166 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", се споделя в документа чете.

Според изказването, на 23 юни 2023 година Европейски Съюз е изброил две лица, които са взели участие интензивно във войната против Украйна от ранен стадий. През ноември 2022 година тези лица бяха наказани за свалянето на полет MH17 от холандския областен съд.

" Европейски Съюз акцентира, че доказателствата, показани от Съвместния екип за следствие в производството пред холандския областен съд и Европейския съд по правата на индивида, демонстрират ясно, че системата БУК, употребена за свалянето на полет MH17, принадлежи без подозрение на въоръжените сили на Руската федерация ", се споделя в известието.
 Малайзия удовлетворена от присъдите за сваления полет MH17
Малайзия удовлетворена от присъдите за сваления полет MH17

Страната поддържа рушението на нидерландския съд

Борел напомни, че в решението си за допустимост от 25 януари 2023 година по делото Украйна и Холандия против Русия Европейският съд по правата на индивида беше първият интернационален съд, който удостовери присъединяване на Русия в свалянето на полет MH17 . Решението е дефинитивно и ще бъде последвано от решение всъщност на по-късна дата.

" Като напомня своите предходни изказвания, Европейският съюз взема под внимание всички правосъдни процедури, които се организират в това отношение, и чака Русия да поеме своята отговорност и да сътрудничи изцяло в напъните за определяне на истината, справедливостта и отговорността за жертвите и техните близки родственици ", се споделя в изказването.

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален над окупираните региони на Донецка област на 17 юли 2014 година На борда имаше 283 пасажери и 15 членове на екипажа. Всички те умряха.

По това време подкрепяните от Русия сепаратисти водеха боеве против украинските сили за надзор над източния район Донбас.

Миналия ноември Окръжният съд в Хага осъди съветския жител Сергей Дубински и украинския жител Леонид Харченко на пожизнен затвор за присъединяване им във съдбовната злополука на Боинг 777 над Украйна през 2014 година
 Русия отхвърля обвиняванията за присъединяване на Путин в свалянето на MH17 над Украйна
Русия отхвърля обвиняванията за присъединяване на Путин в свалянето на MH17 над Украйна

Следователите не са показали обществено подкрепени доказателства

Кремъл през февруари отхвърли констатациите на интернационалните прокурори, проверяващи свалянето на пътническия полет. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че Русия " не може да одобри " резултатите от следствието, защото не е взела участие в процеса . Той добави и че следователите не са показали обществено подкрепени доказателства.

Русия неведнъж е отричала присъединяване на страната в свалянето на MH17.

След свалянето на самолета Нидерландия, Австралия, Белгия, Украйна и Малайзия образуваха взаимен екип за следствие, който да откри кой е виновен и да събере доказателства за наказателно гонене.
 Путин с пръст и автограф за ракетата „ Бук “, свалила MH17 над Украйна през 2014 година
Путин с пръст и автограф за ракетата „ Бук “, свалила MH17 над Украйна през 2014 година

Доказателствата не са задоволителни обаче за покачване на обвинение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР