Европейският съюз (ЕС) е обезпокоен от нарастващото присъствие на сръбската

...
Европейският съюз (ЕС) е обезпокоен от нарастващото присъствие на сръбската
Коментари Харесай

И ЕС призова за изтегляне на сръбските войски от Косово

Европейският съюз (ЕС) е смутен от възходящото наличие на сръбската войска в Косово. Това зави в събота  висшият представител на блока по външните работи и политиката на сигурност   Жозеп Борел, представен от N1.

Той направи изказването си по време на визитата си в Одеса. 

" Натрупването на сръбска войска на административната граница е доста тревожно и би трябвало да спре. На европейския континент няма място за трупане на оръжия и сили за сигурност . Силите би трябвало да се отдръпват ", сподели ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз, обръщайки се към медиите в Одеса в събота.

Той също по този начин сподели, че обстановката в северно Косово се разисква с сътрудници и съдружници, в това число Съединени американски щати , и че тя преди всичко изисква деескалация и непоклатимост.

" Иззетото оръжие и съоръжение от предходната седмица е доста сериозен случай ", сподели Борел.
 Съединени американски щати приканват Сърбия да изтегли войските си от Косово
Съединени американски щати приканват Сърбия да изтегли войските си от Косово

След последните конфликти в Косово

Припомняме, че  Съединени американски щати към този момент приканиха Сърбия да изтегли войските си от Косово.

Сърбия съмнително е разположила танкове и артилерия на границата след предходната седмица. Това не е градивно, предизвести в петък Белият дом.

" Ние следим огромно сръбско военно разполагане по границата с Косово ", сподели представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби пред кореспонденти. Това включва невиждано разполагане на артилерия, танкове, механизирани пехотни елементи. Вярваме, че това не е доста градивно развиване. Призоваваме Сърбия да изтегли тези сили от границата ".

Натрупването се е случило през последната седмица, само че задачата му към момента не е ясна, сподели Кърби.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е телефонирал на сръбския президент Александър Вучич, с цел да призове " незабавна деескалация и връщане към разговор ", добави той.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан беседва с премиера на Косово.

Вучич не отхвърли непосредствено, че е имало скорошно скупчване на сили, само че отхвърли изказванията, че силите на страната му са в бойна подготвеност.

" Отричах неистините, където се приказва за най-високото равнище на бойна подготвеност на нашите сили, тъй като просто не съм го подписал и не е тъкмо ", сподели Вучич пред кореспонденти. Нямаме даже половината войски, които имахме преди два или три месеца. "
 НАТО заяви, че е разрешило спомагателни сили за Косово
НАТО заяви, че е разрешило спомагателни сили за Косово

Не е конкретизирано какъв брой спомагателни военни или от кои страни ще бъдат изпратени

НАТО съобщи в изказване в петък, че е " упълномощило спомагателни сили за справяне с актуалната обстановка " в Косово . Не посочи какъв брой спомагателни военни или от кои страни ще бъдат изпратени.

Сражение сред полиция и въоръжени сърби, укрили се в манастир, трансформира безшумно село в Северно Косово във военна зона по-рано тази седмица.

Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година с лед партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 година, сръбските бойци.

Сърбия, която не е признала независимостта на някогашната си провинция, упреква Косово за малтретиране на етнически сръбски поданици. Сърбия и главната сръбска политическа група в Косово оповестиха обществен печал за починалите в борбата сърби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР