Европейският съюз е предложил на унгарския министър-председател Виктор Орбан годишен

...
Европейският съюз е предложил на унгарския министър-председател Виктор Орбан годишен
Коментари Харесай

ЕС предложи компромис на Орбан

Европейският съюз е предложил на унгарския министър-председател Виктор Орбан годишен спор по отношение на финансовата помощ за Украйна с вярата да го накара да вдигне ветото си върху помощта в размер на 50 милиарда евро, оповестиха европейски чиновници преди началото на изключителна среща на върха, съобщи Агенция Франс Прес.


" Има предложение, което явно е протегната ръка към Унгария ", съобщи европейски посланик пред публицисти при изискване за анонимност.

На срещата на върха на 1 февруари в Брюксел европейските водачи ще се опитат да убедят Виктор Орбан - най-близкия съдружник на Москва в границите на Европейски Съюз - да се откаже от опълчването си против изплащането на 50 милиарда евро помощ за четири години, от които Киев обезверено се нуждае.

Унгария упорства за годишен обзор на тези средства (33 милиарда евро под формата на заеми и 17 милиарда евро под формата на безплатни средства), само че останалите страни от Европейски Съюз не желаят да ѝ дават тези постоянни благоприятни условия за налагане на несъгласие.

Националистическият водач е упрекван в изнудване на Европейски Съюз, с цел да получи изплащането на европейски средства, предопределени за страната му, само че сега замразени от Брюксел поради хипотетични нарушавания на върховенството на закона в Будапеща.

Решението, препоръчано от Европейски Съюз, е да се провежда годишен спор на равнище европейски водачи по отношение на осъществяването на финансовата помощ за Украйна, само че без опция за налагане на несъгласие.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз призна, че на този стадий няма единодушие по това решение от страна на унгарските договарящи.

Този почитан чиновник, говорейки при изискване за анонимност, въпреки всичко счита, че има " по-положителни знаци ", в сравнение с в края на 2023 година, когато Виктор Орбан, обратно на съвета на останалите 26 държавни и държавни ръководители, блокира помощта за Украйна.

Ако не съумеят да убедят унгарския си сътрудник, останалите европейски водачи дадоха обещание да намерят решение, с цел да продължат да поддържат финансово Украйна.

Тези полемики се организират в миг, когато пакетът от американски военни помощи за Украйна в размер на 61 милиарда $ е спрян от договарянията сред демократите и републиканците в Конгреса. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР