Европейският съюз е на път към целта си да сложи

...
Европейският съюз е на път към целта си да сложи
Коментари Харесай

ЕС е на път да се откаже от руските изкопаеми горива

Европейският съюз е на път към задачата си да постави завършек на зависимостта на Европа от съветските изкопаеми горива през това десетилетие, се споделя в изказване на Европейска комисия, представено от Ройтерс и БНР.

Европейските страни се насочват към втората си зима с нищожен съветски газ, откакто Москва понижи доставките предходната година след нахлуването си в Украйна, причинявайки енергийна рецесия с рекордно високи цени на газа в Европа.

В, оповестен във вторник, Европейската комисия съобщи, че Европейски Съюз чака вносът на съветски газ да спадне до 40-45 милиарда куб. метра тази година в съпоставяне със 155 милиарда куб. м през 2021 година, годината преди съветската инвазия в Украйна.

27-членният Европейски Съюз към този момент наложи наказания върху вноса на съветски въглища и петрол по море, припомня Ройтерс.

" Най-лошите последствия от рецесията може би към този момент да са зад тила ни, само че няма място за блаженство ", показаха през днешния ден от Комисията.

" Енергийните пазари остават уязвими, дотациите за изкопаеми горива се усилиха по време на рецесията, инфлацията към момента е висока, сериозната ни инфраструктура би трябвало да бъде предпазена, в това число от саботажи. " - се споделя още в изказването.

За да заменят съветския газ, страните от Европейски Съюз усилиха вноса от други снабдители и в това време понижиха потреблението на синьото гориво. Норвегия измести Русия като най-големият снабдител на газ по тръбопроводи в Европейски Съюз, като в това време набъбна и вносът на полутечен естествен, воден от доставките от Съединени американски щати.

В целия Европейски Съюз хранилищата за газ са цялостни на 99%, демонстрират данните на Gas Infrastructure Europe, което дава на страните буфер против евентуални шокове при доставките тази зима.

Рекордното разширение на производството на слънчевата сила също спомогна тази година за понижаване на апела на Европа за захранвани с газ електроцентрали, изключително през летните месеци, когато потреблението на сила за климатици е пиково.

Но до момента в който анализаторите споделят, че връщането към рекордно високите цени, следени предходната година, е малко евентуално, световните газови пазари са извънредно напрегнати, създавайки риск цените въпреки всичко да се покачат в отговор на студеното време или по-нататъшни шокове при доставките.

Комисията също по този начин предизвести, че страните от Европейски Съюз към момента не уголемяват производството на възобновима сила задоволително бързо, с цел да реализиран законово обвързващата си цел да получават 42,5% от цялата сила от възобновими източници до 2030 година, което е съвсем двойно повече от сегашния процентен дял.

За да се форсира този развой, Европейска комисия разгласява проект за поддръжка на вятърната енергийна промишленост в Европа, която се бори с висока инфлация и растяща конкуренция от китайски компании.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР