Европейският съд по правата на човека подкрепи ислямски (шериатски) закон

...
Европейският съд по правата на човека подкрепи ислямски (шериатски) закон
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека подкрепи ислямски закон за богохулството

Европейският съд по правата на индивида поддържа ислямски (шериатски) закон за богохулството, сигнализира неправителствената организация Институт "Гейтстоун ", която е с фокус ислям и Близкия изток.

С решението си съдът легитимира ислямски кодекс за богохулството в интерес "запазване на религиозния мир " в Европа. От института предизвестяват, че съдът открива рисков юридически казус, който разрешава на европейските страни да нарушават правото на независимост на словото, в случай че се сметне, че е засегнатост към мюсюлманите и съставлява опасност за религиозния мир.

Европейският съд по правата на индивида постанови, че рецензия към пророка Мохамед съставлява подбудителство към ненавист и затова не е предпазена свободата на словото.

С това невиждано решение основаният в Страсбург съд легитимира шериата в частта за богохулството.

Случаят е обвързван с Елизабет Волф от Австрия, която през 2011 година е наказана за "опетняване на религиозните вярвания ", откакто изнася няколко лекции за заплахата от ислямския фундаментализъм. Според нея решението на съда значи, че свободата на словото е по-маловажна от това да се защитят религиозните усеща на другите.

Правните проблеми на Волф стартират през ноември 2009 година, когато показва семинар от три елементи за исляма в институт, обвързван с Австрийската партия на свободата, която през днешния ден взе участие в държавното управление на Австрия. Ляво седмично списание е изпратило публицист, който скрито е записал лекциите. След това юристи на списанието предали записите на прокуратурата във Виена като доказателство за тирада на омразата против исляма.

По време на лекциите Волф е декларирала, че Мохамед е бил педофил, тъй като се оженил за Аиша, която е била на шест или седем години.

Точните думи на Волф са: "56-годишен и шестгодишна? Как го назоваваме това, в случай че не е педофилия? ".

Според института дейностите на Мохамед през днешния ден са противозаконни в Австрия, тъй че в случай че не е политически правилен коментарът на Волф, то най-малко е фактологичен, защото Мохамед е консумирал брака с Аиша, когато е била единствено на 9-годишна възраст.

През септември 2010 година са повдигнати публични обвинявания против Волф. На 15 февруари 2011 година тя е наказана за "опетняване на религиозните вярвания на юридически приета вяра ", което е съгласно член 188 от Наказателния кодекс на Австрия.

Съдът е постановил, че половото съприкосновение на Мохамед с 9-годишната Аиша не може да се преглежда като педофилия, тъй като Мохамед траял брака с Аиша до гибелта си.

Съдът реши Волф да заплати санкция от 480 евро или различна присъда от 60 дни в пандиза. Австрийският жител също би трябвало да заплати разноските по делото.

Волф внася случая в Европейския съд по правата на индивида. Тя се пази пред съда, че са й нарушени гражданските и политическите й права, заложени в Европейска спогодба за правата на индивида.

Позовавайки се на член 10 от конвенцията (Свобода на словото), Волф се оплакала, че австрийският съд не е взел под внимание наличието на коментара й и правото й на независимост на словото. Според нея религиозните организации би трябвало да толерират даже още по-голяма рецензия.

Европейския съд по правата на индивида реши, че страните могат да лимитират правото на независимост на мнението, заложено в член 10 от конвенцията, в случай че такава тирада "вероятно проповядва религиозна непоносимост " и "вероятно ще засегне религиозния мир в страната ".

Така евросъдът удостоверява решението на австрийския съд.

Очаква се решението на евросъда да бъде приветствано от Организацията за ислямско съдействие - блок от 57 мюсюлмански страни, които от дълго време притискат Европейски Съюз да наложи ограничавания върху свободата на словото, когато стане въпрос за рецензия по адрес на исляма.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР