Европейският парламент ще обсъди и гласува следващата седмица решение, с

...
Европейският парламент ще обсъди и гласува следващата седмица решение, с
Коментари Харесай

Европарламентът ще гласува за въвеждане на Истанбулската конвенция

Европейският парламент ще разиска и гласоподава идната седмица решение, с което да даде единодушие Съветът на Европейски Съюз да завърши процеса по ратификация на Истанбулската спогодба. Това сочи дневният ред за идното съвещание на евродепутатите в Страсбург.

Шест години откакто Европейски Съюз подписа конвенцията - първия правно обвързващ интернационален прийом за попречване и битка с насилието над дами и девойки - и макар многочислените апели на болшинството от евродепутатите, документът към момента не е утвърден поради отхвърли на няколко страни, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал.

Становището на Съда на Европейски Съюз от 6 октомври 2021 година удостовери, че Европейски Съюз може да ратифицира конвенцията, даже без единодушието на всички страни от Европейски Съюз, се добавя в текста. Уточнява се, че Съветът на Европейски Съюз желае единодушието на Екологичен потенциал, с цел да завърши процеса.

Присъединяването на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба не освобождава страните от Общността от задължението да я ратифицират сами, обявиха неведнъж евродепутатите, се показва в известието. Допълва се, че болшинството в ЕП прикани България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия да ратифицират конвенцията неотложно.

Говорител на Европейската комисия през днешния ден разясни, че се планува решението в Съвета на Европейски Съюз да бъде признато с квалифицирано болшинство. За постигането на такова болшинство е нужна поддръжката на най-малко 15 от 27 страни (55 на сто), които съставляват най-малко 65 на 100 от популацията в Европейски Съюз. Той не можа да отговори на въпрос дали страните, които не са утвърдили конвенцията, ще бъдат длъжни да я ползват след приемането на предстоящите решения на ниво Европейски Съюз.

Европейска комисия предходната година предложи нови европейски правила за битка с насилието против дамите и домашното принуждение, означи представителят. Той добави, че се предлага в ЕСда бъдат оповестени за закононарушения няколко типа похищения против дами.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР