Европейският парламент призовава за приемането на България и Румъния в

...
Европейският парламент призовава за приемането на България и Румъния в
Коментари Харесай

Евродепутати изразиха изумление, че България и Румъния още не са в Шенген и призоваха за приемането им

Европейският парламент приканва за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В резолюция, призната във вторник с огромно болшинство, евродепутатите желаеха страните членки да вземат решение за приемането на двете страни до края на 2022 година

Като означават, че Шенгенското пространство е „ едно от най-големите достижения на Европейския съюз “, евродепутатите показват „ учудване “ от обстоятелството, че страните от Европейски Съюз не са взели решение за приемането на България и Румъния, макар че двете страни извършват нужните условия от 2011 година

Резолюцията беше призната с 547 гласа „ за “, 49 гласа „ срещу “ и 43 гласа „ въздържал се “.

Приемането на България и Румъния в Шенген би довело до унищожаване на граничните инспекции при пътешестване на хора сред двете страни и другите страни членки на пространството. Според евродепутатите поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно.

Всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия, са част от Шенгенското пространство, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единомислещо решение на Съвета на Европейски Съюз, който сплотява всички страни членки. Чешкото председателство на Съвета уточни, че има намерение да организира разисквания по тематиката преди края на 2022 година Европейският парламент няколко пъти до момента е призовавал България и Румъния да бъдат признати в Шенген.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР