Европейският парламент прие общ регламент за свободата на медиите в

...
Европейският парламент прие общ регламент за свободата на медиите в
Коментари Харесай

Йончева за регулацията на медиите в ЕС: Целта е да бъдат защитени журналистите в Европа

Европейският парламент одобри общ правилник за свободата на медиите в Европейския съюз. Той беше утвърден с големи болшинство – 448 евродепутати гласоподаваха със „ за “, 102-ма бяха срещу, а 75 „ въздържал се “.

Свободата на публицистите в България въобще не е застрашена, счита Соня Момчилова

В правенето му участваше българският евродепутат (БСП/ПЕС) Елена Йончева.

„ Целта на Този медиен акт, по който работим към този момент 4 години, е фактически да бъдат предпазени публицистите и медиите в Европа. Виждате какво става в доста страни в Източна Европа, изключително в България. Преди 20 година по независимост на медиите бяхме дружно с Франция… не виждаме никакви усъвършенствания макар рецензиите от Брюксел, макар годишните отчети на разнообразни организации, в това число „ Репортери без граници “ . Те идват, споделят ни какъв брой сме зле в областта на публицистиката, ние се самобичуваме, само че нищо не се трансформира “, разяснява в предаването „ Тази заран “ на bTV Йончева.

Свободата на словото у нас се прави оценка като „ междинна “

По думите ѝстава все по-трудно публицистите да бъдат справедливи и безпристрастни и да защитят ползите си.

„ Това ново законодателство на европейско равнище няма да е магическа пръчка, само че е първа стъпка и е извънредно значима “, посочи евродепутатът.

Йончева изброи и главните моменти в новата регулация: ясна благосъстоятелност на медиите, възбрана за подслушване и следене на публицистите и техните източници, независимост на медиите да показват разнообразни гледни точки.

Евродепутатът подсети, че следва регламентът да бъде утвърден от Европейската комисия. Според нея Франция няма да е съгласна с ограничаването публицистите да бъдат следени.

Тя разяснява и развиването по следствието „ Барселонагейт “ , обвързвано с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Срещу Стефан Христов е формирано дисциплинарно произвеждане

„ То не е прекъснато в Барселона, а е трансферирано в България с аргумента, че България е по-напреднала в следствието. Не мога да кажа до каква степен този мотив е справедлив “, сподели Йончева.

Гледайте целия диалог във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР