Европейският парламент прие днес становището си в предстоящите преговори със

...
Европейският парламент прие днес становището си в предстоящите преговори със
Коментари Харесай

ЕП със становище против злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти

Европейският парламент одобри през днешния ден мнението си в идните договаряния със Съвета на Европейски Съюз за правила за по-добра отбраната на публицистите и обществениците против голословни и непозволени правосъдни каузи, водени за ограничение на тяхната активност.

Според одобрените от евродепутатите промени публицисти, медийни организации, бранители на правата на индивида, общественици, откриватели и създатели ще бъдат предпазени в Европейски Съюз от стратегически правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността, чиято цел е да ги сплашат и санкционират.

Текстовете бяха утвърдени с 498 гласа " за ", 33 " срещу " и 105 въздържали се, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал.

Евродепутатите чакат протекция да бъде обезпечена на работещите по въпроси от публичен интерес, държавни чиновници или податели на данни за подозрения за корупция.

Предлага се разпоредбите да важат при трансгранични случаи, когато ответникът, ищецът и съдът не са открити в една и съща страна, или когато актът на присъединяване на обществеността - публикация, пост в обществените мрежи, видеозапис, научноизследователска активност или произведение на изкуството - е от голяма важност за повече от една страна в Европейски Съюз и може да бъде наличен по електронен път, заяви Българска телеграфна агенция.

Проектозаконът планува гаранции за жертвите на голословни и непозволени правосъдни каузи да изискат прибързано преустановяване на правосъдния развой. В този случай ищецът ще би трябвало да потвърди, че искът не е безпочвен. Ищецът ще би трябвало да покрие цялостните разноски по правосъдното произвеждане, в това число процесуалното посланичество на ответника и да бъде подложен на наказания, до момента в който ответникът по делото може да търси обезщетение, в това число за психическа щета или накърняване на положителното име.

За да се ограничи изборът на съд, който най-вероятно ще застане на страната на ищеца, делата за клюка ще бъдат възможни единствено в националния съд на ответника. Държавите от Европейски Съюз не следва да признават решенията на трети страни по тези каузи против физически лица и сдружения, пребиваващи в техните граници, и следва да разрешат на тези, към които производствата са били ориентирани, да бъдат обезщетени в националния съд.

Евродепутатите чакат страните в Европейски Съюз да обезпечат за жертвите на сходни каузи опция да търсят информация и препоръки. Отправен е апел националните управляващи да дават финансова, правна и психическа помощ на ответници по такива каузи. От страните от Европейски Съюз ще се изисква да създадат по този начин, че практикуващите адвокати да получават уместно образование за разглеждане на сходни каузи и че техните професионални сдружения одобряват правила, възпиращи членовете да подхващат непозволени правосъдни искове. Евродепутатите изискват от страните в Европейски Съюз да събират съответните данни, изключително за правосъдните решения, а Европейска комисия да сътвори указател на Европейски Съюз за голословни и непозволени правосъдни каузи против общественици.

Преговорите сред Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз ще стартират тази седмица. По данни, представени от Екологичен потенциал, през 2020 година в Европа са били водени 114 сходни каузи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР