Европейският парламент поставя цел за сгради с близо нулево енергийно

...
Европейският парламент поставя цел за сгради с близо нулево енергийно
Коментари Харесай

Европарламентът постави цел за сгради с близо нулево енергийно потребление до 2050 г.

Европейският парламент слага цел за здания с близо нулево енергийно ползване в Европейски Съюз до 2050 година. Това е резултат от съглашение със Съвета от декември 2017 година, което бе подкрепено в пленарна зала през вчерашния ден, съобщи пресслужбата на Европарламента.

Според обновените правила страните членки ще би трябвало да изготвят дълготрайни национални тактики за поддръжката и ремонта на жилищни и публични здания с визия за намаляването на излъчванията в Европейски Съюз с 80-85 % спрямо равнищата от 1990 година.

Тези дълготрайни цели за обновяването на сградния фонд ще допринесат за сигурността на вложенията и основаването на нови благоприятни условия за финансиране за жители и предприятия, се показва в известието.

Националните тактики ще дават пътни карти за мощно декарбонизирани сградни фондове до 2050 година с междинни цели за 2030 и 2040 година. Ще би трябвало да бъдат открити измерими знаци за прогрес, с цел да се следи осъществяването на националните тактики.

Помощ за електромобилността

Новата инструкция ще вкара условия за електромобилност за нови и преминаващи през главен ремонт здания. Сградите с над 10 паркоместа ще би трябвало да имат най-малко една зареждаща станция за електрически коли. Директивата ще изисква и полагане на окабеляване, пригодено за зареждането на електрически транспортни средства.

Умни механизми

Законодателният акт вкарва " индикатор за просветеност на постройките " - нов механизъм, който мери капацитета на постройките да подобрят активността си и взаимоотношението си с мрежата, като приспособят потреблението на сила към действителните потребности на жителите. Европейската комисия ще би трябвало да доразвие концепцията до края на 2019 година.

Новите и към този момент съществуващите здания, в които се подменя източникът на отопление, би трябвало да имат автоматизирани устройства за регулирането на температурата. В същото време бяха затегнати разпоредбите за инспекция на отоплителни и климатични системи и автоматизация на постройките.

Обновената Директива за енергийните характерности на постройките е първото от осем законодателни оферти от Пакета за чиста сила за всички европейци, разгласен през ноември 2016 година и утвърден от Европарламента на първо четене.

Сградите са тези, които употребяват най-вече сила в Европа - 40 % от крайното количество сила. Приблизително 1 % от всички здания на годишна основа са новопостроени, а три от четири европейски здания са енергийно ефикасни. Строителната промишленост способства за към 9 % от европейския БВП и обезпечава 18 милиона работни места, се показва още в прессъобщението.

След като бъде утвърдена от Съвета, обновената инструкция за енергийната успеваемост на постройките ще бъде оповестена в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие 20 дни след публикуването. Периодът за въвеждането на новите правила в националното законодателство ще бъде 20 месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР