Европейският парламент покажи лицето, което помогна да се разкрие предполагаемото

...
Европейският парламент покажи лицето, което помогна да се разкрие предполагаемото
Коментари Харесай

Скандалът с Danske Bank може да влезе за обсъждане в Европейския парламент



Европейският парламент покажи лицето, което оказа помощ да се разкрие хипотетичното пране на пари през естонския клон на Danske Bank, да свидетелства на 21-ви ноември пред специфичната комисия за финансови закононарушения, укриване  и отбягване на налози, оповестява Ройтерс.

Става въпрос за британецът Хауърд Уилкинсън, заемал управителен пост в Danske Bank в балтийските страни, който съгласно информация от предходната седмица на датския вестник Berlingske е дал данни за прането на пари, осъществявано чрез естонския клон на най-голямата кредитна институция в Дания.

След извършено вътрешно следствие, Danske Bank съобщия през предишния месец, че в интервала сред 2007-а и 2015-а година през естонския ѝ клон са били осъществени финансови транзакция за към 200 милиарда евро - сума, надвишаваща десетократно Брутният вътрешен продукт на Естония, като огромна част от тези заплащания са изглеждали подозрителни.

Трябва да се има поради, че огромната датска банка е изправена пред наказателни следствия в Дания и Естония, а Националната организация за битка с престъпността (NCA) на Англия разгласи, че изследва потреблението на компании, регистрирани в Обединеното кралство, които са подозирани за присъединяване в прането на пари през Danske Bank.

Британецът Хауърд Уилкинсън не е длъжен да одобри поканата на Европейския парламент, защото по принцип сходно чуване ще бъде публично притежание и ще бъде излъчено онлайн, съобщи представителят на профилираната комисията на Екологичен потенциал - Йепе Кофорд.

" Напълно разбирам терзанията му от репресии. Поради това аз съм отворен за свидетелски показания, които би трябвало да бъдат доставени по метод, който е безвреден и сигурен за него ", добави той.

Според него възможното чуване ще разреши на членовете на комисията да посочат тъкмо къде се е провали както Danske Bank, по този начин и датските и естонските надзорни органи.

" Това ще ни разреши като законодатели да затегнем съответното законодателство на Европейски Съюз и да засилим надзора над банките и националните надзорни органи, тъй че в бъдеще да се надяваме да избегнем големите кавги, свързани с прането на пари, които неотдавна засегнаха Европа ", уточни представителят на комисията.

На този стадий юристът на Уилкинсън, който се намира в Съединените щати, не отговори на настояванията на Ройтерс за коментар на отправената от Европейския парламент покана.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР