Европейският парламент осъди полицейското насилие в Каталуния, но обяви, че

...
Европейският парламент осъди полицейското насилие в Каталуния, но обяви, че
Коментари Харесай

ЕП осъди полицейското насилие в Каталуния, но подкрепи целостта на Испания

Европейският парламент осъди полицейското принуждение в Каталуния, само че разгласи, че конституцията на Испания би трябвало да се съблюдава.

Мерим си думите в този спор, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В Европа след Втората международна война основахме обществата си на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Тези три полезности са неделими, без всяка от тях всичко би се сринало, добави той. Ако законът не дава нужното, можеш да работиш за смяната му, само че не може да не го спазваш. Конституциите би трябвало да бъдат спазвани. Общо е разбирането, че каталунското държавно управление не съблюдава закона при организирането на референдума, разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

Видяхме тъжни картини в неделя. Насилието в никакъв случай не е отговор и решение в политиката, в никакъв случай не трябва да бъде употребявано като средство в нашите общества. Всяко държавно управление има задачата да отбрани закона и това от време на време постанова съразмерна приложимост на мощ. Свободата на изложение е съществена в Европейски Съюз, само че едно мнение не е по-ценно от друго, единствено тъй като е изказано по-високо. Испанската конституция дефинира референдума от неделя за противозаконен, уточни Тимерманс.

Манфред Вебер от ЕНП разгласи, че никой не може да остане безразличен към случилото се, само че добави, че служителите на реда са били изпратени в изборните секции от каталунски съдии, а не от испанското държавно управление. 

Протестите не могат да заменят демократичния развой на взимане на решения. Каталунското държавно управление е безконтролно в разделянето на страната и не би трябвало да подхваща необратими стъпки. Поддържаме целостта на Испания, уточни Вебер.

От името на социалистите и демократите Джовани Питела означи, че едностранното оповестяване на самостоятелност ще утежни ситуацията в допълнение.

Това ще бъде злополучие и не способства с нищо за намирането на решение. Застрашена е европейската система, осигурила мир в последните десетилетия. Нямаме потребност от нови страни и нови граници. Помирението е повода за съществуването на Европа. Управлението на тази рецесия можеше и трябваше да бъде друго, разяснява Питела.

Консерваторите упрекнаха Европейска комисия в двоен стандарт, като показаха, че в случай че реакцията би била по-твърда, в случай че ставаше въпрос за друга страна. 

Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат прикани никой да не учи Испания на народна власт. Законът не може да се нарушава и без него не може да се ръководи. Резултатът от референдума беше предупреден и оповестяването на самостоятелност на тази основа е изцяло безконтролно и ще донесе незаличимо разединение измежду испанците. Злоупотребявате с задачата си, обърна се Верхофстат към каталунците и означи, че в политиката не е срамно да се вършат отстъпки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР