Европейският парламент одобри спорна директива за авторското право, която дава

...
Европейският парламент одобри спорна директива за авторското право, която дава
Коментари Харесай

Закон за авторското право удря технологичните гиганти в Европа

Европейският парламент утвърди противоречива инструкция за авторското право, която дава повече права на новинарските организации и на звукозаписните компании против интернет-гигантите като „ Google “ и „ Facebook “, съобщи Агенция Франс Прес.

Законът е подсилен от обичайните медии, които търсят облаги във времена, когато потребителите не употребяват телевизия и вестници и парите за реклама се пренасочват към интернет-платформите.

Европейските депутати, по време на съвещание в Страсбург гласоподаваха с 438 в интерес на ограниченията против 226 срещу и 39 въздържали се.

Новото законодателство разрешава на издателите и вестниците да печелят от публикуването на техни линкове от компании като Гугъл. От платформи като YouTube и Фейсбук ще се изисква да сканират качено наличие, с цел да стопират нелицензирано шерване на авторски материали. Малките платформи и микроплатформите са изключени от директивата. "Уикипедия " и други софтуерни платформи с отворени източници няма да бъдат наранени.

Критици предизвестяват, че тези две промени съставляват директна опасност за свободния информативен поток в интернет пространството и ще доведат до цензура.

Европейският парламент от своя страна твърди, че измененията ще защитят дребните компании и свободата на словото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР