Европейският парламент одобри окончателно споразумението за търговия и сътрудничество между

...
Европейският парламент одобри окончателно споразумението за търговия и сътрудничество между
Коментари Харесай

Европейският парламент одобри търговското споразумение с Великобритания

Европейският парламент утвърди дефинитивно съглашението за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Англия, съобщи „ Дойче веле “, базирайки се на публични лица.

Гласуването се е провело късно вечерта във вторник, като решението е било признато с 660 гласа „ за “, 5 гласа „ срещу “ и 32 „ въздържали се “.

Споразумението е резултат от траялите девет месеца договаряния и ще дава опция за търговия без квоти и мита сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. То ще влезе в действие на 1 май след заключенията на Съвета на Европейски Съюз.

Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха резултата от гласуването.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че тази договорка „ дава основата началото на мощно и тясно партньорство с Англия “, а Мишел сподели, че Европейски Съюз „ ще продължи да работи работи градивно с Обединеното кралство като значим другар и сътрудник “.

„ Европейският парламент утвърди съглашението за търговия и съдействие сред Европейски Съюз и Англия! Първата в историята комерсиална договорка за основаване на бариери и унищожаване на свободите? Провал и за двете страни, само че по-добре от нищо. Все още имам вяра, че един ден някой упорит млад политик ще изиска да върне Англия в Европейски Съюз “, написа водач на либералите Ги Верхофстат, ръководител на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Екологичен потенциал.

Британският министър председател Борис Джонсън също приветства вота и означи, че е време Англия да насочи вниманието си към бъдещето.

„ Тази седмица е финалната стъпка от дълго пътешестване, осигуряваща непоклатимост на новите ни връзки с Европейски Съюз като жизненоважни търговски сътрудници, близки съдружници и равнопоставени суверени “, разяснява Джонсън.

След излизането на Англия от Европейски Съюз на в нощта против 1 януари търговията сред двете страни понижа фрапантно. За първите два месеца на годината вносът от Обединеното кралство към Европейски Съюз спадна с 50%, а износът от блока към Англия – с 20%.

Двете страни към момента не могат да се спогодят за проблема с границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия, защото те желаят по едно и също време да защитят единния пазар и да избегнат въвеждането на твърда граница на острова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР