Европейският парламент обсъди случая със задържането на лидера на ГЕРБ

...
Европейският парламент обсъди случая със задържането на лидера на ГЕРБ
Коментари Харесай

От очевидно нарушение на права до внушения и машинация. Дебат в ЕП за ареста на Бойко Борисов

Европейският парламент разиска случая със задържането на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов през март. Дебатът се организира в сряда, откакто в дневния ред беше включен настоящ въпрос " Незаконно задържане на водача на опозицията в България " по искане на Европейската национална партия (ЕНП), към която принадлежи ГЕРБ .

Евродепутати от ЕНП осъдиха задържането на някогашния министър председател Борисов и споделиха, че върховенството на закона би трябвало да важи за всички. Евродепутати от другите европейски партии като " Прогресивeн алианс на социалистите и демократите ", Зелените и социалистите упрекнаха ЕНП, че привиква този спор 3 седмици преди в България, с цел да подкрепи акцията на Борисов и ГЕРБ и по този начин кара Европейския парламент да се намеси във вътрешната политика на България.

Борисов през март тази година по съмнения на Министерство на вътрешните работи за изнудване на хазартния предприемач Васил Божков. Той беше.​

Пръв думата в дебата за ареста му взе персонално водачът на ЕНП Манфред Вебер (ХДС, Германия).

" Трябва да назовем този акт с същинското му име - това беше нарушаване на главния принцип на правовата страна в България, за което ние сме загрижени. Това се случи по разпореждане на вътрешния министър, който предложения медиите да участват на ареста с пропагандна цел. Два правосъдни състава взеха решение, че задържането е непозволено. Затова осъждаме уверено този противозаконен акт и се застъпваме за Бойко Борисов ", сподели той.
 Манфред Вебер участва на Националното заседание на ГЕРБ в София през март 2022, на което Бойко Борисов беше избран отново за водач
Той насочи рецензии и към европейската левица и партията на Зелените за това, че не споделят нищо в тази ситуация, тъй като по думите му другояче постоянно се застъпват за върховенството на закона.

Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия, която е част от Европейската партия " Прогресивeн алианс на социалистите и демократите " сподели, че този спор е корист от страна на ЕНП и ГЕРБ с пълномощията на Екологичен потенциал и неприемлив опит за внушения и вмешателство в политическите процеси в самостоятелна страна по време на предизборна акция.

" През 2020 година в резолюция Екологичен потенциал красноречиво сподели истината за порочния модел на ръководството на Борисов. Символ на това ръководство остава точно неналичието на господство на правото - фотоси със златни кюлчета, чекмеджета с евро, подслушвания, платен избор и корупция, злоупотреби с обществени средства ", сподели още тя.
 Цветелина Пенкова направи изказване в Европейския парламент в Страсбург на 14 септември.
По думите й решението на съда се основава на официални и процедурни аргументи, а не е всъщност.

" Г-н Вебер, залата Ви освирка точно поради това, тъй като 10 година си затваряте очите за Борисов и Орбан ", обърна се Пенкова към водача на ЕНП.

По-рано денем, по време на част от залата реагира с ропот и подвиквания, откакто Вебер заприказва за съответни извънредно десни или извънредно леви партии в ръководството в Испания, Франция и Италия и загатна случая с ареста на Борисов. Той употребява тези образци, с цел да каже, че дебатът за върховенството на закона в Европейския съюз не би трябвало да се политизира.

Андрей Ковачев от ГЕРБ/EНП също направи изказване и сподели, че надали е инцидентно, че карцерът на Борисов се е случил тъкмо в деня, в който е подкрепил изпращането на оръжие в Украйна.

" Правителството на Кирил Петков прокарваше най-проруската политика, не изпратихме никакви оръжия, а увеличихме финансовите потоци за бюджета на Русия ", сподели той.

В дебата за ареста на водача на ГЕРБ се включи и социалистът Иво Христов.

" 18 дни преди изборите в България, Екологичен потенциал услужливо провежда този спор. Правата на Бойко Борисов бяха приети и предпазени, не по този начин стоят нещата за милионите български жители, ощетени от корупцията и беззаконието. Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която самичък сътвори. Г-н Вебер, би трябвало да Ви отчайвам, все пак предизборно шоу, връщане обратно няма да има ", сподели той .

Според Йернор Лейнърс от ЕНП карцерът на Борисов е бил изработен по искане на тогавашния министър председател Кирил Петков и съставлява скандал, тъй като не е взел участие арбитър.

" Този арест на процедура е бил незаконен, самостоятелната правосъдна система си свърши работата и сподели, че държавното управление не е защитавало върховенството на закона и демокрацията. Претърсването на дома на Борисов също беше оповестено за нелегално ", сподели Йернор Лейнърс също от ЕНП.

Ирландската евродепутатка Клеър Дейли - социалист, сподели, че в предишното нееднократно ЕНП си е затваряла очите за нарушавания на законите в България, тъй като поддържа Борисов.
 Клер Дали е ирландски евродепутат, която и различен път е подлагала на критика ръководството на Борисов и ГЕРБ.
" През 2020 година ЕНП гласоподава срещу резолюцията на Екологичен потенциал, която засягаше съществени проблеми в България, само че тогава на власт беше точно Борисов. Мисля, че е добре да не си затваряте очите, когато ви е комфортно. Това е политическа маневра, която има за цел да се повлияе на изборите в България, само че всички прозряха вашата измама. Това, че няма задоволително събрани доказателства за покачване на обвинявания, не значи, че не е имало закононарушения ", сподели тя.

Дейли означи още, че в тази ситуация " става дума за връзките на Бойко Борисов с хазартния необут Васил Божков ". По думите й е явно какъв брой си е платил Божков на Борисов, с цел да се облагодетелства неговия хазартен бизнес в България.

Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов на 17 март по съмнения на Министерство на вътрешните работи за изнудване точно на обвинения предприемач, който се намира в Дубай. Тримата бяха откакто прокуратурата реши, че в тази ситуация няма задоволително доказателства за покачване на обвинявания.

Бившият министър председател апелира пред съда заповедта за задържането си. През април Софийският областен съд я разгласи за противозаконна и че не е намерено нито едно доказателство. На 24 август Административният съд София-град. Решението беше дефинитивно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР