Европейският парламент настоя днес да има надзор над износа на

...
Европейският парламент настоя днес да има надзор над износа на
Коментари Харесай

ЕП иска по-строг контрол при износа на оръжия


Европейският парламент настоя през днешния ден да има контрол над износа на оръжия от Европейски Съюз и да се вкарат санкции за страните, които не съблюдават минимални условия, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

Евродепутатите оферират да се упражнява контрол над контрола над въоръженията под егидата на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността; въвеждане на санкции за страните в Европейски Съюз, които не извършват общата позиция за експорт на оръжия; разширение на условията за експорт на оръжия, с които страните да правят оценка опциите за корупция измежду купувачите; увеличение на прозрачността при докладването на износа на оръжия; основаване на ефикасен надзор, с цел да се предотврати още един експорт на оръжия към неразрешени крайни потребители; включване на въоръжените дронове в описите на следени оръжия.

Евродепутатите означават, че оръжейният експорт за Саудитска Арабия нарушава общата позиция на Европейски Съюз. Те повтарят апела за налагане на оръжейно ембарго на Рияд.

Държавите от Европейски Съюз са вторият по величина експортьор на оръжия (26 на 100 от международния износ) след Съединени американски щати (33 на сто) и преди Русия (23 на сто). Близкият изток е най-големият консуматор на изнасяното оръжие от Европейски Съюз през 2015 година.

Общата позиция на Европейски Съюз за износа на оръжия е единственото правно наложително съглашение в района по тези въпроси. Позицията обрисува осем условия, които страните в Европейски Съюз би трябвало да ползват, когато взимат решения за предоставяне на лиценз за експорт на оръжия. Сред условията са осъществяване на интернационалните отговорности, изключително наказания, или вземане предвид с правата на индивида и интернационалното филантропично право в съответната страна, получаваща оръжията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР