В сряда 59-годишният Фицо бе прострелян при нападение, което породи

...
В сряда 59-годишният Фицо бе прострелян при нападение, което породи
Коментари Харесай

Разследват възможността за съучастие в опита за убийство на премиера Фицо

В сряда 59-годишният Фицо бе прострелян при нахлуване, което породи паника от мощна политическа поляризация в Словакия, означи по-рано Ройтерс.

Екипът, проверяващ атентата против министър-председателя Роберт Фицо, ревизира версията причинителят да не е бил " вълк единак ", сподели Ещок, представен от словашката информационна организация ТАСР.

Министърът разгласи, че проверяващите ще проучат дали обвиненият е работил като част от група хора, които са се насърчавали взаимно за осъществяване на ликвидиране.

Един от обстоятелствата, които приказват за присъединяване на други лица, е, че връзките в интернет на обвинения са били изтрити два часа след покушението, само че не от обвинения, а най-вероятно не от брачната половинка му, сподели Ещок. Това демонстрира, че " закононарушението може да е осъществено от избрана група хора ", добави той.

Словашкият министър на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок на конференция в постройката на държавното управление в Братислава, 19 май 2024 година
Снимка: AP/БТА

Министърът опроверга появила се в обществените мрежи информация за двама съучастници от град Хандлова, където беше осъществено нападението. " Те също са станали към този момент жертва на закани и смъртни закани ", означи министърът.

Междувременно вицепремиерът Роберт Калиняк увери, че животът на Роберт Фицо към този момент е отвън заплаха, само че положението му остава тежко.

" Всички сме малко по-спокойни ", съобщи Калиняк на конференция пред болничното заведение в град Банска Бистрица, Централна Словакия, където оказват лекарска помощ на Фицо.

Калиняк съобщи пред публицистите, че положението на словашкия министър председател към момента е прекомерно тежко, с цел да се обмисля преместването му в болница в столицата Братислава. Най-страшните опасения за здравето му обаче са към този момент зад тила ни, добави той.

" Премиерът към този момент е отвън заплаха, само че положението му остава тежко и изисква интензивни грижи ", сподели Калиняк.

Атаката против Фицо е първото огромно нападение против европейски политически водач от повече от 20 години. Политически анализатори и законодатели настояват, че покушението е удостоверение за все по-нестабилната и поляризирана политическа конюнктура освен в Словакия, само че и в цяла Европа.

В събота Специализираният углавен съд на Словакия сложи, че обвиненият за нападението, разпознат от прокуратурата като Юрай Ц., ще остане в ареста, откакто му бе повдигнато обвиняване за опит за ликвидиране. Според локални медии обвиненият е 71-годишен някогашен охранител в търговски център, който имал законно притежавано огнестрелно оръжие, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР