Европейският парламент на пленарна сесия в Страсбург ще разгледа проект

...
Европейският парламент на пленарна сесия в Страсбург ще разгледа проект
Коментари Харесай

Европарламентът ще гласува резолюция с призив за спиране на проектът за АЕЦ „Аккую“ в Турция


Европейският парламент на пленарна сесия в Страсбург ще прегледа план на резолюция за Турция, в която има апел за прекъсване на построяването на АЕЦ „ Аккую “, сочи импортираният за гласоподаване документ, оповестяват интернационалните организации.

„ Екологичен потенциал приканва държавното управление на Турция да спре реализирането на проектите си за строителството на атомната електроцентрала „ Аккую “, се споделя в една от точките на плана, който обгръща цяла редица от въпроси, касаещи Турция и ще бъде прегледан в сряда, 13 март.

Освен това в документа има и апел към Турция да се причисли към интернационалната спогодба за оценка на въздействието върху околната среда, съгласно която оценка на плановете би трябвало да се прави както по време на стадиите на обмисляне и в прилежащите страни.

„ Екологичен потенциал изисква от държавното управление на Турция да включи или най-малко да организира съвещания с държавните управления на прилежащите страни, като Гърция и Кипър по отношение на всевъзможни по-нататъшни дейности за развиването в границите на плана „ Аккую “, се споделя в плана.

През 2017 година Европейският парламент към този момент одобри резолюция във връзка с Турция, в която се приканва Анкара да се откаже от строителството на АЕЦ „ Аккую “.

Строителството на енергиен блок №1 на АЕЦ „ Аккую “ стартира през април 2018 година Проектът за атомната електроцентрала включва четири енергийни бока с съветски реактори вид ВВЕР-1200, потомство 3+, отговарящи на най-високите т.,нар. " постфокушимски " стандарти за сигурност. Стойността на плана е от порядъка на 20 милиарда $. Пускът на първият блок на АЕЦ е плануван за 2023 година, а по-късно по един блок на година. Проектът за АЕЦ „ Аккую “ се реализира по схемата „ построй, притежавай, експлоатирай “, по който съветската страна ще построи електроцентралата и по-късно ще я ръководи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР